Artikel top billede

(Foto: Foto: Sean F. Boggs / iStockphoto)

Gigantisk it-udbud gik galt - slået tilbage til start

Efter fire års arbejde er statens gigant-udbud af et stort anlagt nødradiosystem slået tilbage til start.

Efter næsten fire års træden vande er statens udbud af kontrolrumsudstyr til at styre det danske nødradiosystem SINE stort set slået tilbage til start.

Det stort anlagte udbud til en samlet værdi på over 500 millioner kroner inklusive optioner er nu endt med et reelt indkøb på kun 35 millioner kroner.

Hertil kommer for 50 millioner kroner it-udstyr, SINE-organisationen ikke selv kan bruge.

Udstyret er nu overtaget af forsvaret, som har fået det ganske gratis. Det oplyser forsvarets informationsafdeling til Computerworld.

De 50 millioner er forskellen mellem de 85 millioner, som SINE ifølge det officielle forlig (tillægsaftale) med Terma-konsortiet i december 2010 har betalt for, og de ydelser til en værdi af 35 millioner kroner, som SINE-sekretariatet reelt kun har modtaget.
Det viser Computerworlds granskning af en aktindsigt i forliget mellem parterne.

Tab på 33 millioner

En redegørelse fra Justitsministeriet viser desuden, at forsinkelserne inklusive kompensation til de fem regioner for de fortsatte forsinkelser og til advokatudgifter har kostet skatteyderne i alt 33 millioner kroner.

Nu er SINE-sekretariatet, der styrer radiosystemet, som skal omfatte både politi, regionernes ambulancer og kommunale brandvæsener, i gang med at revurdere beredskabernes behov.
Håbet er, at en ny indstilling kan være klar dette efterår, cirka fire år efter det oprindelige udbud af kontrolrumssoftware blev sat igang

I mellemtiden venter parterne spændt på en kendelse fra Klagenævnet for Udbud. Firmaet Frogne, der blandt andet leverer radioudstyr til flådestyring for taxaselskaber, har via advokat Camilla Bonde fra advokatfirmaet Plesner indgivet en klage til nævnet over Økonomistyrelsen, der oprindelig stod for udbuddet.

Fik kun fire hjul

Frogne og advokaten mener, at Økonomistyrelsen/SINE har overtrådt EU's udbudsregler.

Man har oprindelig, som Camilla Bonde i pressen har prøvet at popularisere problematikken "udbudt en bus, men endt med at få leveret fire hjul."

Herved har man forhindret firmaer, der godt kunne have leveret de fire hjul, men som ikke kunne levere en hel bus, i at byde på opgaven, mener hun, og derfor bør udbuddet gå helt om.

Denne udlægning bestrides af Kammeradvokaten, som er statens advokat i sagen.

Det har ikke været muligt at få en officiel kommentar fra de udbudseksperter, Computerworld har kontaktet. De vil vente med eventuelle kommentarer eller vurderinger, til de ser klagenævnets kendelse.

Skrappe statslige sanktioner

Det fremgår specifikt af tillægsaftalen, at offentligheden ikke skal gøre sig stort håb om at få indsigt i, hvad det egentlig var, der gik galt med den oprindelige aftale mellem staten og Terma.

Tillægsaftalen indeholder nogle meget skrappe sanktionsbestemmelser, hvis en af parterne bryder den tavshedsforpligtelse, som begge parter har skrevet under på.

For en god ordens skyld skal Computerworld understrege, at de ovennævnte tal ikke fremgår af de dele tillægsaftalen, som det var muligt at få aktindsigt i.

SINE-sekretariatet har på baggrund af de spørgsmål, aktindsigten gav anledning til, efterfølgende fået grønt lys fra Terma om at offentliggøre disse detaljer.

En stor del af aftalen er af hensyn til statens sikkerhed holdt udenfor offentlighedens kendskab.

Alene oversigten over undtagelserne i aktindsigten fylder seks sider.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere