Lande, der anbefaler deres styrelser, ministerier og statsejede virksomheder at bruge open source, er en trussel mod amerikanske interesser. Det mener organisation IIPA, der er en paraplyorganisation for amerikanske rettighedsorganisationer, som filmindustriens MPAA og pladebranchens RIAA, skriver The Guardian.
Hvert år udsender de amerikanske handelsmyndigheder, der i øjeblikket er mest kendt for arbejdet med pirattraktaten ACTA, en overvågningsliste over lande, der skader amerikanske kapitalistiske interesser.
Nu vil IIPA have lande, der anbefaler offentlige instanser at bruge open source på overvårgningslisten. IIPA mener, open source er en trussel mod kapitalismen og underminerer befolkningens opfattelse af ophavsret. I anbefalingen til US Trade Representative skriver IIPA, at Indonesien skal på overvågningslisten Special 301 fordi:
"Den indonesiske regerings politik svækker softwareindustrien og underminerer dens langsigtede konkurrencedygtighed ved at skabe en falsk preference for virksomheder, der tilbyder open source software, mens legitime virksomheder bliver hindret adgang til det offentlige marked. I stedet for at tilbyde brugerne det bedste markedet kan byde på, så fremmer regeringen en tankegang, der ignorerer værdien af intellektuelle frembringelser. Derfor bliver respekten omkring ophavsret undermineret og folket og myndighederne bliver forhindret i at vælge den bedste løsning," skriver IIPA.
Listen bliver brugt til at lægge pres på de lande, der er under overvågning. Myndighederne har endnu ikke taget stilling til om de vil følge IIPAs anbefaling.