I går udnævnte CRN Nordea til den største taber i Kjaerulff 1's konkursbo. Det skete på baggrund af oplysninger fra boets kurator. Nu træder Karsten Kjærulff frem og fortæller, at banken vil få dækket hele sit tab efter konkursen, fordi hans holdingselskab har garanteret for lånet.
»Nordea får ingen tab, for banken er dækket ind af en kaution i holdingselskabet,« konstaterer Karsten Kjærulff.
Der er ikke udsigt til at Nordea kan få mere end en brøkdel af deres krav i konkursboet. Men med en kaution fra Karsten Kjærulffs holdingselskab vil Nordea rent formelt kunne hente resten af deres tilgodehavende her.
Kautionen er ikke bekendt for Kjaerulff 1s kurator, Tue Lundkvist.
»Jeg har ikke noget med holdingselskabet at gøre,« siger Tue Lundkvist.
Han siger til CRN, at en sådan kaution fra holdingselskabet ikke vil være omfattet af konkursboet. Den vil derfor ikke være relevant for konkursen eller for den udlodning, der er til de øvrige kreditorer. Han fastholder, at konkursboet er registret med en gæld til Nordea på ni millioner kroner, men at det er muligt, at banken i sidste ende vil få dækket sit tab fra anden side.
Kurator: Muligt at Nordea får penge udenom konkursbo
»Nordea er registreret som simpel kreditor med et tilgodehavende på cirka ni millioner kroner, men ud fra disse tal kan det ikke konkluderes, at de står til at tabe dette beløb, idet Nordea kan have sikkerheder fra tredjemand der bevirker, at Nordea har fuld dækning,« lyder det fra kuratoren.
Det har ikke været muligt at få Nordea til at udtale sig, om hvorvidt banken er sikret med en kaution. Ifølge pressechef Claus Christensen er det fordi, Nordea ikke udtaler sig om konkrete kundeforhold.
Konkursen skete ifølge Karsten Kjaerulff, fordi der var tekniske problemer med et stort antal set-top bokse til det finske marked. Der var ifølge direktøren først og fremmest problemer med tuner og harddiske. Det betød, at han måtte sende 15 procent af alle enheder retur til den koreanske leverandør med fejl.
»Der var fejl i demodulatorer og kondensatorer,« siger Karsten Kjærulff.
Han forklarer, at han kunne have brændt sine kunder af for et år siden, men at han holdt selskaberne i live for at hjælpe de finske kunder.
»Det har jeg tabt penge på, men min samvittighed har det bedre,« siger Karsten Kjærulff.
»Jeg er ked af alle, der taber penge Det er første gang i 23 år at nogen taber penge på mig, og der er ingen virksomheder, der har ladt livet på grund af det her,« siger han.
Angivelige mister heller ikke Atea penge ved konkursen. I går skrev CRN, at Atea havde solgt blandt andet Microsoftlicenser til Kjærulff 1. Men det er en ikke en leverance, der er gået det gamle selskab, men til det nye Kjaerulff 1 og derfor skal betales af det nye selskab, siger Karsten Kjærulff.
Skat taber 5,5 millioner kroner
Dermed ser det ud til at tabet bliver delt ud på Skat og den koreanske leverandør.
Skat bliver en stor taber i konkursboet. Tilgodehavendet til Skat og dermed den danske stat er ifølge kurators opgørelse på 5,5 millioner kroner; et beløb, som Karsten Kjærulff over for CRN hverken vil bestride eller bekræfte.
Den koreanske leverandør er producenten Topfield, der har rejst et krav mod konkursboet på 900.000 euro, men da den fynske selskab har et modkrav mod koreanerne på 3 millioner euro, er saldoen i konkursboets favør, mener Karsten Kjærulff.