Open source-programmer på flere platforme vinder frem i det offentlige.
Det viser en aktuel rapport fra Danmarks Statistik, der har spurgt it-ansvarlige i landets kommuner, regioner og statslige institutioner.
68 procent af myndighederne fortæller, at de brugte open source-software i 2010. I 2009 var det 52 procent, der angav, at deres arbejdsplads eller de ansatte brugte open source i dagligdagen.
Når der bliver svaret, at en kommune anvender open source, så kan det både være en browser på ansattes computere eller software på serverne. Danmarks Statistik opdeler de 68 procent på følgende undergrupper:
- Styresystemer ( På egne servere og på medarbejdernes computere) (42 procent)
- Infrastrukturkomponenter (36 procent)
- Browsere (31 procent)
- Kontorpakker (20 procent)
- Fagsystemer (19 procent procent)
- CMS-systemer (18 procent)
- Andet (29 procent)
På alle områder i det offentlige har open source-programmer sneget sig ind i større grad end sidste år. De it-ansvarligere begrunder valgene med, at det er ofte er billigere at bruge open source-programmer, og at man ikke binder sig til en leverandør, når man vælger softwareløsninger.
Men der er stadig mange, som holder sig fra at bruge open source. Af flere grunde.
I den tidligere debat mellem Microsoft og it-indkøbere i enkelte kommuner blev der for eksempel peget på, at kommunerne glemmer at medregne de omkostninger, der skal bruges på at undervise ansatte i nye programmer og brugerflader.
I den aktuelle spørgeundersøgelse fra Danmark Statistik svarer de adspurgte, at den overvejende barriere for brug af open source-software er den "manglende tilpasning til fagsystemer". Det angiver 71 procent som den største bekymring. Se andre årsager til, at kommunale og statslige it-chefer holder sig fra open source i billedet herunder.
Hele rapporten (pdf) kan læses hos Danmarks Statistik.