Sidste år søgte Google om patent på et »hav-baseret datacenter« og denne patentansøgning er nu blevet godkendt. Patentet beskriver et datacenter på en flydende platform, der henter strøm fra havets bølger. Havvandet skal også bruges til at køle hele anlægget.
Bølgekraftenergi er en forholdsvis ny teknologi, som bliver spået et stort fremtidspotentiale. Flere testanlæg er i øjeblikket ved at blive opført verden over. I Danmark viser beregninger, at bølgekraftanlæg vil kunne dække op til 15 pct. af landets elforbrug.
Det kræver dog, at anlæggene bliver placeret i Nordsøen op mod 100 km fra kysten, da bølgerne ellers er for svage.
Men Google tænker ikke kun på miljøvenlig energi med sit nye flydende datacenter. Fordelen er også, at datacenteret nemt kan flyttes ud til de steder, hvor der er mest brug for det.
»Det kan være fordelagtigt at distribuere computerkraft ud til brugerne. Det betyder at datacentre kan flyttes tættere på brugerne, hvor det relevante indhold sendes fra en central facilitet ud til regionale datacentre, og transmitteres videre over kortere regionale forbindelser,« hedder det i patentansøgningen.
Desuden kan der pludselig opstå behov for regnekraft i et lokalområde som følge af ulykker, naturkatastrofer eller krig, og der vil næsten altid være en flod eller en kyst i nærheden.
Spørgsmålet er så, om Google rent faktisk har tænkt sig at installere flydende datacentre rundt om i verden. I forbindelse er det måske værd at bemærke, at Google allerede i 2003 søgte om patent på et mobilt datacenter anbragt i en almindelig fragtcontainer. Og forleden kunne Google så afsløre, at selskabet faktisk har brugt sådanne containere i alle sine datacentre siden 2005.