Artikel top billede

Ares-rakettest var en succes

Den første test af Ares-løfteraketten betegnes som en succes. NASA håber nu på, at det vil overbevise amerikanske politikere om at stille de nødvendige penge til rådighed for at fortsætte udviklingen af raketten.

Efter flere forsinkelser forårsaget af dårligt vejr i Florida forlod Ares I-X testraketten startrampen kl. 16.30 dansk onsdag i Kennedy Space Center – en video fra starten kan ses på NASAs hjemmeside. Rakettesten, der har kostet mere end to milliarder kroner, betegnes som en succes.

Den tynde, høje raket – den højeste siden NASAs Saturn 5-raket til månemissionerne for 40 år siden – nåede en højde på 36 kilometer, hvor det første trin blev koblet fra og startede sin nedtur bremset af faldskærme. Seks minutter efter starten landede dette booster-trin i havet omkring 225 kilometer fra startrampen.

Den blev senere samlet op af et skib. Dette trin er designet, så det kan genbruges – hvis ellers NASA har held til at finde og fiske det brugte rakettrin ud af havet hver gang.

Det øverste trin i testraketten var en ”dummy”, som fortsatte til 50 kilometers højde under testflyvningen og herefter styrtede i havet.

Der er store forventninger til Ares I og den større, tungere Ares V. Den nye superraket er en del af Constellation-programmet, som skal transportere mennesker til Månen og senere også til Mars. Den store Ares skal fungere som transportraket for det kommende Orion-rumfartøj. Men uafhængige eksperter har anbefalet, at regeringen bør satse på kommercielle rumraketter i stedet for at udvikle en helt ny raket.

Denne beslutning ligger i øjeblikket på præsident Obamas bord og derfor havde testopsendelsen onsdag stor symbolsk betydning. Hvis raketten var eksploderet på startrampen, havde det formentlig betydet dødsstødet til Ares I.

NASA håber at gårsdagens test af Ares I-X kan skabe ny begejstring omkring Constellation-programmet og få de amerikanske politikere til at stille de nødvendige finansielle midler til rådighed. Det store skræmmebillede er ”the gap” – den periode fra 2010, hvor amerikanerne står uden rumfærge og dermed er henvist til at låne plads hos russerne, når de sender deres Sojus-raketter op til rumstationen ISS.

Ares I kan først være færdig i 2017 – og det vil betyde, at amerikanerne er afskåret fra at sende astronauter ud i rummet med egne raketter i syv år.
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. marts 2025 | Læs mere


Identity Festival 2025

Er du klar til en dag, der udfordrer din forståelse af, hvad Identity & Access Management (IAM) kan gøre for din organisation? En dag fyldt med indsigt, inspiration og løsninger, der sætter kursen for, hvordan vi arbejder med IAM i de kommende år.

05. marts 2025 | Læs mere