Fristen for at tilslutte sig den fælles ordning til bortskaffelse af el-skrot udløb for mere end et år siden.
Alligevel er der stadig virksomheder, som ikke har tilmeldt sig.
»20-30 procent af al den elektronik, der sælges i Danmark, er der ikke betalt miljøafgift for,« skønner Per Lund-Thomsen, direktør i El-retur, som er en af de 5 organisatiuoner, som håndterer el-affald i Danmark.
Samme vurdering kommer fra Johnny Bøwig, direktør i WEEE-system, som er den samlede organisation for de forskellige organisationer for elektronikaffald, og på hvis hjemeside www.weee-system.dk samtlige tilsluttede virksomheder er registreret.
»Vi mangler stadig 20 procent af markedet,« siger Johnny Bøwig.
»Vi må erkende, at der stadig er mange virksomheder, der ikke har hørt om ordningerne. Den hjælper vi ind i ordningen, når de henvender sig. Og så er der firmaer, der bevidst undlader at betale. Disse firmaer snyder sig til en helt urimelig konkurrencefordel, og dem vil vi melde til Miljøstyrelsen, når vi får nys om dem,« siger Per Lund-Thomsen.
Han mener, at der er behov for mere mærkbare sanktioner end dem, virksomhederne i dag risikere ved ikke at følge loven.
»Hvis en virksomhed, der undlader at tilslutte sig affaldsordning og måske kan spare flere 100.000 kroner og kun risikere en bøde i størrelsesordenen 1200 kroner, så er der ingen afskrækkende effekt,« siger han.
At det er gået trægt med tilmelding til ordningen tilskriver Per Lund-Thomsen også manglen på brugbar registrering af virksomheder.
»Da vi startede ordningen, søgte vi tilgængelige regsitre over importører og producenter af elektronik. Kun hos Danmarks Statistik findes et dækkende register, men det måtte vi ikke bruge på grund af registerlovgivningen. Vi har brugt brancheorganisationerne, men vi har ikke kunnet nå ud til de virksomheder, som ikke er medlemmer,« siger han.