Kontrollen med SmbA-selskaber (Selskab med begrænset ansvar, red.) er for ringe, og risikoen for svindel er for stor. Derfor skal virksomheder tænke sig om mere end en gang, før de giver sig til at handle med denne type selskaber. Sådan lyder advarslen fra skatte- og selskabsadvokaten Jacob Tøjner.
Hans advarsel kommer på baggrund af den verserende skattesag mod Multimedia World, som Skat mener har snydt statskassen for 42 millioner momskroner. Ejerne af Multimedia World har desuden opereret med et større selskabsnetværk, hvor de blandt andet har benyttet flere SmbA-selskaber som eksempelvis indkøbsselskabet Leevia.
»Det er bekymrende nemt at etablere et SmbA, uden at der er realiteter bag, og uden at ejerne hæfter personligt. I praksis kan man etablere et SmbA på et stykke A4-papir og på den måde få et CVR-nummer hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. På den måde bliver SmbA’er reelt et alternativ til enkeltmandsvirksomheder, og det er slet ikke formålet med selskabsformen. Det ligner en værktøjskasse til svindel,« siger Jacob Tøjner til CRN.
Til forskel fra anpartsselskaber kræver SmbA-selskaber ingen startkapital, ligesom de meget let kan fritages for regnskabs og revisionspligt. Samtidig hæfter ejerne ikke personligt for selskabets økonomi. Der er dog krav om, at SmbA’er skal have flere ejere.
Jacob Tøjner kritiserer de skatterådgivere, som har specialiseret sig i at oprette SmbA-selskaber, som de efterfølgende sælger til erhvervsdrivende med løfte om, at de kan slippe udenom myndighedernes og lovgivningens krav. I mange tilfælde omgår rådgiverne nemlig kravet om flere ejere ved at indsætte et andet selskab – for eksempel et andet SmbA-selskab – som ejer nummer to.
»Der er folk, der lever af at oprette de her selskaber, fordi mange kunder gerne vil have et selskab uden at skulle lægge pengene til at etablere et anpartsselskab. De får stillet i udsigt, at de kan få deres eget selskab, men faktum er, at de ikke opfylder betingelserne for at have et SmbA, fordi der skal være flere reelle ejere. Men det fortæller rådgiverne intet om,« siger Jacob Tøjner, som derfor frygter, at godtroende iværksættere bliver lokket til at købe et SmbA på falske forudsætninger.
»Man narrer almindelige mennesker til at gå i gang, og når man så går ned med sit selskab, kommer Skat og siger, at man skylder penge i moms. Og hvis man ikke opfylder betingelserne for et SmbA, kan man risikere alligevel at komme til at hæfte med både parcelhus og opsparing,« siger Jacob Tøjner.
»Man kan undre sig over, at myndighederne ikke i højere grad undersøger realiteterne bag SmbA-selskaber i forbindelse med registreringen,« siger Jacob Tøjner, som dermed spiller bolden videre til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.
»Der er folk, der har stiftet SmbA-selskaber i bundter – endda på samme dag. Hvorfor har det ikke fået Erhvervs- og Selskabsstyrelsen til at undre sig, når SmbA i de foregående år stort set har været en ukendt selskabsform? Hvorfor har man ikke spurgt sig selv: Hvad foregår der egentlig her?« lyder det fra skatteadvokaten, som giver følgende råd til virksomheder, der støder ind i SmbA-selskaber:
»Handl aldrig med et SmbA. uden først at sikre dig, at der er en person, der personligt har påtaget sig de økonomiske forpligtelser, eller at der er sikkerhed for selskabets økonomiske soliditet,« slutter Jacob Tøjner.