Det skulle være en stor mulighed for almindelige danskere til at komme helt tæt på klimatopmødet. Den amerikanske it-pioner, miljøforkæmper og Nobelpristager Al Gore havde planlagt et stort klimaforedrag i København den 16. december, kun to dage inden klimatopmødet slutter.
Foredraget skulle tage udgangspunkt i Gores nye bog, »Our Choice«, og det skulle byde på løsninger på klodens klimaproblemer og et blik bag kulisserne i klimaforhandlingerne.
Men nu fortæller arrangøren, Berlingske Media, at showet er aflyst. Der er ellers allerede solgt mere end 3.000 billetter til priser fra 199 kr. for de billigste pladser i Tap 1 på den gamle Carlsberg grund til helt op til 6.000 kr. for VIP-billetter, som også omfatter et personligt møde med den tidligere amerikanske vicepræsident.
»Vi har haft en klokkeklar aftale, og det er med ualmindelig stor skuffelse, at vi er nødt til at meddele, at Al Gore aflyser. Vi har glædet os og haft en enorm forventning til arrangementet. Vi har sat stor pris på, at vi har kunnet give danskerne mulighed for at komme helt tæt på klimatopmødet gennem Al Gore. Vi kender endnu ikke de nærmere årsager til aflysningen,« siger Lisbeth Knudsen, koncernchef for Berlingske Media.
Billetlugen fortæller at alle dem, der har købt billetter til arrangementet, vil få pengene refunderet.
Al Gore fik Nobels Fredspris 2007 sammen med FNs klimapanel IPCC for sit arbejde med at udbrede kendskabet til de menneskeskabte trusler mod klodens klima. Den tidligere amerikanske vicepræsident er nok bedst kendt for sin film »En ubekvem sandhed«, der blev belønnet med en Oscar, men han har også haft en stor rolle i nettets udvikling.
En af internettets fædre
Allerede i 1970'erne argumenterede Al Gore for, at højhastigheds-telenetværk ville få stor betydning for den økonomiske vækst i USA. Han brugte begrebet »informations-motorvejen« længe inden nettet var kendt uden for akademiske kredse og var med til at bane vejen for den lovgivning, som i sidste ende førte til skabelsen af det moderne internet.
I 1999 blev Al Gore citeret for at have sagt, at han havde »opfundet internet«, og det gjorde ham til genstand for mange vittigheder og generel latterliggørelse i it-kredse. Men de to internet-pionerer Vint Cerf og Bob Kahn udsendte året efter en erklæring, hvor de forsvarede Gore og understregede, at ingen anden politiker har spillet så stor en rolle i nettets tilblivelse som ham.
Og Gore blev da også belønnet med en pris for sit livsværk ved The Webby Awards 2005. Han er i dag bestyrelsesmedlem hos Apple og fungerer som seniorrådgiver for Google. Al Gore har desuden startet en internet-tv-kanal, Current TV, hvor alle kan bidrage med deres egne indslag.