Det bliver TDC, der skal levere den digitale signatur til borgere, myndigheder og erhvervsliv i Danmark.
Det har Videnskabsministeriet besluttet efter lang betænkningstid og mere end uges granskning af juridiske detaljer i ordren, der har stor betydning for udbredelsen af den digitale forvaltning herhjemme.
Der har været kamp til stregen om ordren, der har en værdi på omkring 50 millioner kroner. De bydende parter har nemlig været klar over, at vinderen vil få en hovedrolle i den fremtidige digitale infrastruktur i Danmark.
KMD ude i kulden
Videnskabsministeriet har med sit valg af TDC helt fravalgt den eneste anden finaledeltager - et konsortium bestående af KMD, PBS og DMdata, der ejes af A.P. Møller, Danske Bank og WM-data.
Konsortiet har ellers været brancheforeningers og erhvervslivets klare favorit med sin netbank-baserede løsning, som ville kunne sikre en hurtigt udbredelse til de omkring 1,5 millioner danskere, der i dag anvender netbank.
Netop den hurtige udbredelse har været et vigtigt parameter for Videnskabsminister Helge Sander (V), der dog har tiltro til, at TDC-løsningen vil kunne spredes hurtigt ud til danskerne.
Computerworld Online erfarer, der på et tidspunkt blev arbejdet med en løsning, der indebar dele fra såvel TDC som konsortiet. Denne model blev dog senere droppet.
- Det har været en yderst vanskelig beslutning, men vi er nået frem til, at TDCs løsning bedst tilgodeser borgernes, myndighedernes og de private virksomheders behov for digitale signaturer, siger Helge Sander.
En milepæl
Den digitale signatur er et af milepælene i indførelsen af den digitale forvaltning.
Signaturen vil betyde, at borgere og virksomheder kan underskrive dokumenter digitalt via for eksempel internet.
IBM var oprindeligt også med i opløbet med et konsortium med CSC, Eurotrust, EDB Gruppen, Cap Gemini og Dafolo som underleverandører. Dette konsortium trak sig dog sidste år, fordi det ikke mente, at den digitale signatur kunne blive en lønsom forretning.