Det er uden hold i loven, at DR i weekenden valgte at redigere i et allerede udsendt afsnit af gadgetprogrammet So Ein Ding. Det mener it-advokat Kasper Heine fra advokatfirmaet Bender, von Haller, Dragsted.
DR fik kolde fødder og trak en lille bid af udsendelsen tilbage, fordi den indeholdt oplysninger om, hvordan man kan snige sig uden om de geografiske begrænsninger, der for eksempel betyder, at danskere bosat i udlandet ikke kan se DR på nettet. Den såkaldte geospærring er let at omgå ved at bruge en VPN-kanal.
DRs oplyser, at indslaget er fjernet, fordi det i tv-stationens øjne kommer på kanten af paragraf 75c i ophavsretsloven, som ifølge DR gør det ulovligt at omgå den såkaldte geoblocking. Men det er forkert.
"Jeg kan ikke umiddelbart se at §75c overtrædes i denne sammenhæng. Geoblocking indebærer ikke omgåelse af en såkaldt effektiv foranstaltning, hvilket er forudsætningen for anvendelsen af § 75c," siger Kasper Heine, der er blandt de førende advokater inden for ophavsret.
"Når man bruger en VPN, så omgår man ikke en teknisk foranstaltning, som anvendes for at beskytte det underliggende værk," siger Kasper Heine.
”Ifølge Kulturministeriet er en sammenlignelig situation i form af omgåelse af eksempelvis en regionskode på en dvd ikke i strid med ophavsretslovens § 75c," forklarer Kasper Heine, og nævner, at der tilsyneladende ikke er nogen juridiske redskaber til at forbyde folk mod at bruge VPN-tjenester eller andet, som kan give dem adgang til indhold, som rettighedshaverne helst ser begrænset til et bestemt territorium.
På DR holder man fast i, at Nikolaj Sonne bryder loven, når han viser hr og fru Danmark, hvad man kan bruge en VPN-tunnel til.
”Det er vores juristers vurdering, at det er i strid med ophavsrettens paragraf 75c at omgå geoblokeringer. Det var vi ikke klar over, da vi lavede programmet, men vi blev bevidste om det i løbet af researchen og skyndte derfor at rette i genudsendelsen,” siger redaktionschef i DR Lars Rønnow Torp.
”Hvis vi viser en vært gøre noget på fjernsynet, så regner folk jo med, at det er lovligt. Og der har vi ikke interesse i, at folk kommer i en juridisk klemme,” siger redaktionschefen.
”DR er en organisation, der arbejder med ophavsretsbeskyttet stof, så vi er selvfølgelig særligt opmærksom på lovgivningen omkring det.”