Antipiratgruppen brød loven

Ung fildelers personlige ejendele havnede hos Antipiratgruppen - der er de stadig, siger advokat.

Da fogeden og Antipiratgruppens advokater en tidlig vintermorgen for et år siden troppede op hos den dengang 18-årige Jonas Læborg, begik de flere alvorlige fejl. Det slog dommeren forleden fast i sagen fra Kolding, hvor den nu 19-årige Jonas Læborg blev dømt til at betale 100.000 kroner for medvirken til krænkelser af ophavsret via medejerskabet af bittorent-tjenesten Elitebits.org.

Fejlene betød, at Antipiratgruppen (APG) ikke kunne bruge beviserne fra fogedbesøget under retssagen. På baggrund af bestemmelser i Retsplejeloven annullerede dommeren beviserne.

"Retten lægger som anført af sagsøgte til grund, at fremgangsmåden i retsplejelovens kapitel 57a ikke er fulgt. Dette medfører efter karakteren heraf retsikkerhedsmæssige betænkeligheder, at retten mener, at det har den konsekvens, at det, der under fogedforretningen blev forklaret af sagsøgte, og det, der blev fremskaffet under bevissikringen, ikke kan anvendes som bevis i nærværende sag."

Sagsøgtes advokat, Per Overbeck, forklarer, at da fogeden og advokaterne vækkede Jonas Læborg klokken syv om morgenen den 22. januar 2010, spurgte de, om han ville have en advokat. Det var efter reglerne. Men i den halvanden time, der passerede, før en lokal advokat mødte op, begyndte Antipiratgruppens advokat at udspørge Jonas Læborg.

"Så begynder de at afhøre ham, og det må de ikke," siger Per Overbeck, Jonas Læborgs advokat.

Næste fejl opstår, da Antipiratgruppens advokater begynder at indsamle beviser, mens fogeden forholdt sig passiv, siger Per Overbeck.

"Så begår fogeden også den fejl, at de lader Antipiratgruppens advokater indsamle beviserne i stedet for fogedens it-sagkyndige. Det er computere, disketter, dvd'er og lignende. Det må man ikke. Det er ulovligt," siger Per Overbeck.

Krænkelse af bolig

"Det er alvorligt og forkert, og disse bevissikringsregler i Retsplejeloven, der ligner politiets ransagningsregler, er i forvejen meget vidtgående i forhold til princippet om boligens ukrænkelighed," mener advokaten.

"Når Folketinget laver nogle regler, som konflikter med princippet om boligens ukrænkelighed, så skal de altså også overholdes," mener Per Overbeck, som tilføjer, at de nuværende regler blev indført i 2001 efter en debat i Folketinget.

Sagsøgtes advokat, Per Overbeck, har svært ved at forstå, hvordan Antipiratgruppen og fogeden har kunnet begå så mange fejl under besøget. Han har aldrig selv tidligere oplevet, at en foged har begået så mange fejl, at dommeren afskar beviserne fra at blive brugt under retssagen.

"Det er ganske usædvanligt for at sige det kort," siger Per Overbeck.

Ejendele stadig hos APG

Jonas Læborgs personlige ejendele er stadig i Antipiratgruppens besiddelse, oplyser den sagsøgtes advokat.

"De har nu i over et år haft hans ting. Det er ikke lovligt. Det er klart, at vi kan få dømt APG's advokater til at udlevere ejendelene, men det tror jeg nu ikke er nødvendigt efter dommen fra Retten i Kolding," siger Per Overbeck.

CRNs søstermedie ComON har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Antipiratgruppen, som dog tidligere over for ComON har udtryk tilfredshed med dommen mod fildeleren.

Eftersom den lokale foged blev anklaget for at have begået fejl, var dommeren i Retten i Kolding en sættedommer, som var lånt fra Retten i Sønderborg.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere