Dansk fysiker tror fremtiden saboterer partikelkanon

Holger Bech Nielsen tror, at CERN's Large Hadron Collider aldrig kommer til at fungere.

Det er gået rigtig skidt med den gigantiske partikelkanon Large Hadron Collider (LHC) ved det schweiziske forskningscenter CERN. Det har taget mange år og kostet 20 milliarder kroner at bygge anlægget, der skal smadre protoner sammen under forhold, der minder om tilstanden i universet kort efter Big Bang. Forskerne jagter blandt andet den såkaldte Higgs-partikel, også kaldet Gude-partiklen.

Den gigantiske partikelkanon nåede kun at køre i et par dage i september sidste år, før den gik i stykker, og siden har man arbejdet på at reparere den. Det har vist sig at være langt sværere end forventet. Nu håber forskerne på, at partikelkanonen kan være oppe at køre igen i næste måned, så de første partikel-kollisioner måske vil ske inden jul.

Den kommer dog kun til at køre med halv kraft indtil forskerne er sikre på, at maskinen fungerer korrekt. CERN vil starte med en stråleenergi på 3,5 TeV og først på et senere tidspunkt vil man opgradere til 5 TeV.

Men hvem ved - måske sker der et nyt uheld i løbet af den næste måned, som forsinker starten yderligere. Det vil bekræfte en yderst kontroversiel, for ikke at sige bizar teori fra to af verdens førende teoretiske fysikere, danske Holger Bech Nielsen og japanske Masao Ninomiya. De mener nemlig, at LHC bliver saboteret af sin egen fremtid.

De to forskere har publiceret flere artikler, hvor de hævder, at den hypotetiske Higgs-partikel er i modstrid med naturlovene, og derfor vil skabelsen af denne partikel udløse en reaktion tilbage i tiden for at forhindre, at partiklen bliver skabt. Ligesom en tidsrejsende, der rejser tilbage i tiden for at dræbe sin egen bedstefar og dermed forhindre, at han bliver født.

»Det må være vores forudsigelse at alle Higgs maskiner vil være ramt af uheld,« siger Holger Bech Nielsen i et interview med New York Times.

Måske kan den overraskende amerikanske beslutning fra 1993 om at droppe planerne for en Superconducting Supercollider, der også skulle finde Higgs, ligeledes forklares med denne mystiske effekt fra fremtiden.

Ulykken sidste år hos CERN skyldes en kortslutning mellem to magneter, hvorefter helium lækkede ud i den 27 kilometer lange underjordiske tunnel - om det så var sabotage fra fremtiden, vides ikke.

Holger Bech Nielsens teori kan forekomme absurd, men sammenlignet med påstande om, at LHC vil skabe et sort hul og opsluge hele planeten, er den trods alt forholdsvis harmløs.

Og i modsætning til mange andre teorier fra fysikkens verden, kan den forholdsvis nemt efterprøves. Hvis LHC kommer i gang igen i løbet af den næste måned, så må det være et tegn på, at fremtiden trods alt er velvillig overfor maskinen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere