Bliver et nyt lovforslag vedtaget, så får skattemyndighederne fra 1. januar næste år nem og ligetil adgang til alt fra emails, forretningshemmeligheder og fortrolige data på danske virksomheders disk-systemer.
Lovforslaget vil give Skat ret til at spejle de diske, hvor et firma har sine regnskaber liggende.
Og det er ikke blot en USB-nøgle med årsregnskab, der sigtes til. I bemærkningerne til lovforslaget står der, at det er de elektroniske medier, der indeholder oplysninger af betydning for myndighedernes kontrol, og som derved vil være naturligt omfattet af kontrolundersøgelsen.
”Myndighederne ønsker med andre ord, at kunne gå ind i en hvilken som helst privat virksomhed og uden varsel kunne tage en kopi af hele det elektroniske lager – dokumenter, mail-korrespondance, slettede filer, privat korrespondance, bestyrelsesreferater, forretningshemmeligheder, fortrolige aftaler - alt! Hensigten er så, at skattefolkene derefter vil sidde på deres eget kontor og gå det hele igennem,” skriver journalisten Niels Krause-Kjær i en blog på Berlingske Tidende.
Den præcise formulering i lovforslaget er denne:
”Stk. 6. Told- og skatteforvaltningen kan tage identiske elektroniske kopier (spejlinger) af dataindholdet af elektroniske medier, der er omfattet af told- og skatteforvaltningens kontrol, og kan medtage det kopierede materiale med henblik på efterfølgende at gennemgå dette.”
CRNs søstermedie ComON har spurgt i Skatteministeriet, hvad den formulering indebærer.
”Vi kontrollerer regnskabsoplysningerne, og dem har flere og flere virksomheder efterhånden kun liggende digitalt. I de tilfælde, hvor virksomheden har dem liggende sammen med andre systemer og data, så vil disse andre data jo også være omfattet af en spejling,” siger Tina Olsen, fuldmægtig i Skatteministeriet.
Og hvis det er fortrolige eller personfølsomme oplysninger som emails, der ligger på computeren?
”Jamen vi vil naturligvis kun kigge på de regnskabsoplysninger, der er relevante for kontrollen. Jeg kan da godt forstå, at mange rejser kritik af en sådan ordning, men samtidig vil det give os en mulighed for at yde en bedre service til virksomhederne,” siger hun.
De bedre service kommer af, at Skat vil kunne gennemføre kontrollen, som man ønsker, uden at skulle være til stede med et måske forstyrrende besøg på virksomheden.
Skatteministeriet var ude med et http://www.comon.dk/nyheder/SKAT-skaffer-ulovlige-kopier-af-firmaers-harddiske-1.144000.html" target="_blank">tilsvarende forslag for to år siden, der dengang ikke blev gennemført.
Dengang sagde Skat, at fremgangsmåden var blevet godkendt af væsenets egne jurister. Både momsloven og Skattekontrolloven skulle give de nødvendige beføjelser til at kopiere firmaers harddiske i kontroløjemed.
Men ifølge skatteprofessor og medlem af Skatterådet Ole Bjørn er det ulovligt:
»Det er langt uden for alle grænser, hvis Skat uden dommerkendelse tager kopier af alt, hvad der ligger på en virksomheds harddiske eller server,« sagde han dengang.
Læs det nye lovforslag her.