Den underjordiske Large Hadron Collider (LHC) i Geneve er ramt af tekniske problemer kun få dage efter den første protonstråle blev sendt rundt i det 27 kilometer lange anlæg. En af de transformere, der leverer strøm til køleanlægget for anlæggets magneter, brød sammen i sidste uge. Transformeren, der vejer 30 tons, blev udskiftet i weekenden.
Under udskiftningen af transformeren blev kølesystemet sat på stand-by med en temperatur på 4,5 Kelvin, og i de sidste dage har forskerne så arbejdet på at få temperaturen ned igen til 1,9 Kelvin. Det er koldere end temperaturen i verdensrummet, som ligger på 2,7 Kelvin. Den lave temperatur er nødvendig så den elektriske strøm kan flyde med minimal modstand og strømtab.
Den sidste melding fra CERN er, at driften af anlægget nu er genoptaget. I sidste held havde forskerne held til at sende partikel-stråler gennem ringen i begge retninger.
Men forskerne har endnu ikke haft to modsatrettede stråler i ringen samtidig, og de første kollisioner - hvor de to stråler styres mod hinanden med tæt på lysets hastighed - ventes først at ske om nogle uger.
Først på dette tidspunkt vil det blive afgjort, om skeptikerne får ret i, at »Dommedagsmaskinen« vil forvandle Jorden til et sort hul.