Den digitale udvikling går hurtigere end nogensinde - og teknologien forandrer vores hverdag både privat og i arbejdssammenhænge. "Den digitale eksplosion" var overskriften på It-forum Midtjyllands store års-event i Aarhus, som blev afholdt tirsdag. Her blev stifteren af Freeway-koncernen, Morten O. Wagner, hædret med den såkaldte initiativpris. Samtidig blev direktør for Incuba Science Park i Aarhus, Hans Møller, tildelt årets it-pris.
Sociale medier og mobile platforme var det gennemgående tema på konferencen, hvor der blandt andet var indlæg om markedsføring via Facebook og mobilen som strategisk relationsskaber. Tim Frank Andersen indledte konferencen med budskabet om, at deltagerne burde gå hjem og kigge på deres egne hjemmesider med en mobil browser.
For fremtiden tilhører de mobile platforme. Hos Google forudsiger man at 50 procent af al webtrafik kommer fra mobile enheder i 2013. Samme år forventes flere internet-brugere at have adgang fra mobile enheder end fra traditionelle computere. Faktisk bruger amerikanerne allerede mere tid med mobile apps end med at browse nettet fra pc'er.
Tim Frank Andersen illustrerede det med to eksempler. Mens Lego's hjemmeside ikke er tilpasset mobile browsere - og derfor er meget svær at bruge med en smartphone - har legetøjskæden Toys R' Us for længst erkendt, at det er nødvendigt at tage hensyn til de mobile brugere. Her bliver man videreledt til en mobilvenlig version af siden, hvis man kommer ind med en mobil browser.
Pris for dating og firmapark
Vinderen af initiativprisen har dog ikke tjent sine penge på mobile applikationer, men derimod på at bringe folk sammen på nettet. Morten Wagner fik ideen til dating.dk mens han gik på jurastudiet i 1998. Det var mest for sjov. Hvad der således startede som lidt af en joke, skulle sidenhen vise sig at blive en rigtig god forretning. Holdingselskabet bag Freeway havde i 2010 et overskud på 109,5 mio. kr. Pengene kommer fra 20 forskellige sites, herunder Arto.dk, Bolig.dk og Roomservice.
Valget af den 38-årige Morten Wagner som prismodtager begrundes med, at han har skabt en stor, international virksomhed, der på et tidligt tidspunkt har formået at udnytte internettets mange nye muligheder og som i perioder haft omkring en fjerdedel af alle sidevisninger i Danmark.
Samtidig blev årets it-pris uddelt til direktøren for det Aarhus-baserede Incuba Science Park Katrinebjerg, Hans Møller. I parken er der omkring 70 mindre it-baserede virksomheder, og direktøren fik prisen for sit arbejde med at rådgive og støtte parkens beboere.
Priserne blev uddelt af Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard. Blandt de tidligere vindere af it-prisen er Preben Mejer, Alexandra Instituttet og The Animation Workshop i Viborg.
IT- initiativprisen gik sidste år til den danske professor Henrik Wann Jensen fra University of California. Læs også ComONs interview med Henrik Wann Jensen.