Læs også:
Danske kommuneskoler dropper Microsoft Office
Microsoft: Vores virtualiserings-licenser er attraktive
Verdens største software-selskab, Microsoft, har i flere tilfælde haft danske kunder, der har droppet selskabet på grund af forhøjede licensafgifter i miljøer med desktop-virtualisering (VDI).
Det skyldes, at kunderne oplever at skulle betale for flere licenser, end der reelt er brug for, når programmerne kører ud til VDI'er.
På grund af de højere licensbetalinger via kundernes VDI-løsninger har Microsoft-kunderne i flere tilfælde skiftet til open source-produkter.
Det problem har kunder, der benytter public clouds, ikke med Windows 7. For de kan slet ikke få Windows 7 til deres virtuelle desktops.
"Vi rapporterer vores software-forbrug til leverandører som Microsoft, men der findes slet ikke en kode for, hvordan vi kan rapportere brugen af Windows 7 i public clouds. Produktet findes simpelthen ikke," forklarer afdelingschef Ole Widahl fra TDC Hostings Produkt- og løsningsafdeling.
Klarer sig med Windows Server 2008
Han forklarer samtidig, at Windows 7 dog godt kan fås til private clouds, som i sin opsætning minder meget om traditionel outsourcing, og som udgangspunkt først og fremmest henvender sig til store kunder.
Når mindre kunder i offentlige skyer nu ikke kan få Windows 7, så får de i stedet en modificeret udgave af Windows Server 2008 R2.
En af løsningerne til at omgå problemstillingen er at hælde et lag Desktop Experience-software udover Windows 2008-serveren, så slutbrugernes desktop føles og ligner Windows 7 med Media Player og andre af de velkendte Microsoft-produkter.
Dyr løsning for de små
Den desktop-oplevelse kommer de til gengæld til at betale en sjat mere for sammenlignet med, hvad en Windows 7 kunne have kostet til en VDI, hvis den ellers fandtes.
"Det kommer selvfølgelig an på, hvilke licensmodeller man kører på. Man kan godt komme langt ned i pris på VDI-løsninger, der er baseret på Windows 2008, da Microsoft for nyligt er kommet med en ny prisstruktur til cloud-løsninger, hvor kunden betaler 500 kroner per CPU per måned," siger Ole Widahl.
"Men for de færreste småkunder kan det betale sig at købe CPU-sokler til 500 kroner om måneden, idet der er grænser for, hvor mange Windows Server-instanser man kan producere på en enkelt CPU-sokkel, og derfor vil priserne typisk ligge lidt højere for de små og mellemstore virksomheder," fortsætter Ole Widahl.
Han forklarer, at denne problemstilling gælder helt specifikt for Windows 7, når kunderne efterspørger operativsystemet til public clouds. Derimod oplever TDC Hosting ingen efterspørgsel på hverken Windows XP eller Windows Vista i VDI-miljøer.
Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Microsoft. Selskabet har dog tidligere udtalt til Computerworld, at dets virtualiseringslicensering er fair.