Artikel top billede

Valg stopper piratbreve

Lovforslag om piratbreve lå klar, da valget blev udskrevet.

Havde statsminister Lars Løkke Rasmussen ventet meget længere med at trykke på valgknappen, ville hans kulturminister Per Stig Møller sandsynligvis have nået at lancere en ny lov om piratbreve.

Kilder siger til ComON, at loven, der indfører den såkaldte brevmodel, var lige ved at blive sendt ud.

Kulturministeriet bekræfter, at ministeriet var tæt på at sende loven i høring.

”Men den er sat på hold nu, hvor valget er udskrevet. Der bliver intet foretaget i sagen før efter valget, - sådan er reglerne,” siger mininisteriets kommunikationschef Michael Jannerup, til ComON.

Dermed bliver det op til en eventuel ny kulturminister efter folketingsvalget den 15. september, om den ny lov om advarselsbreve til pirater skal skrottes, eller levere videre og sendes i høring som planlagt.

Michael Jannerup ønsker ikke at afsløre detaljer i det konkrete lovforslag, men ifølge ComONs kilder kommer forslaget med et kontroversielt svar på det omdiskuterede spørgsmål om, hvem der skal betale for brevmodellen.

Betalingsspørgsmålet var et af de elementer, man ikke ikke kunnne blive enige om i det ekspertudvalg, som tidligere i år anbefalede brevmodellen overfor kulturministeren.

Svar på kildent spørgsmål: Hvem skal betale?

Kulturministeren slår ifølge kilderne fast i det aktuelle lovforslag, at rettighedshaverne og teleselskaberne hver skal betale deres egne omkostninger for de opgaver, som brevmodellen påfører dem.

Udvalget kunne heller ikke blive enige om, hvem der skulle stå som afsender på advarselsbrevene – ingen havde nemlig lyst - men hvor vidt det aktuelle lovforslag lægger op til et advarselsbrev helt uden afsender, vides ikke.

Brevmodellen går i korte træk ud på, at rettighedshaverne holder øje med trafikken på internettet og noterer de IP-adresser, der bliver brugt til fildeling af rettighedsbeskyttet materiale, for eksempel film. Derefter skal teleselskaberne finde frem til den person, der ejer den pågældende IP-adresse. Et særligt organ (de nærmere omstændigheder kendes ikke) skal derpå sende et ”informationsbrev” til vedkommende, som oplyses om, at der er blevet registreret ulovlig fildeling på vedkommendes adresse.

Gentager fildelingen sig, kommer der et brev nummer to med samme informationer, og måske et brev nummer tre. Sanktioner derefter, hvis den formastelige stadigt downloader fy-fy-materiale, er der dog ikke lagt op til i de anbefalinger, som et ekspertudvalg fremlagde for kulturministeriet tidligere i år.

Arbejdet med modellen blev oprindeligt indledt for næsten fem år siden, da daværende erhvervsminister Bendt Bendtsen fik nedsat en tværministeriel arbejdsgruppe, der skulle se på de eksisterende muligheder for indgreb mod piratkopiering på nettet. Den arbejdsgruppe anbefalede efter et års tid, at der blev nedsat en ny arbejdsgruppe som kunne komme frem til nogle konkrete anbefalinger. De anbefalinger kom også, mens først efter grundige overvejelser, og kan læses i arbejdsgruppens rapport fra april i år.

 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere