Pressenævnet har begået en opsigtsvækkende kendelse om mediers muligheder for at modtage emails.
Netmediet Videnskab.dk, har fået en påtale for ikke at have bragt en kommentar. Kommentaren, som var fra en person omtalt i en kritisk artikel på mediet, sad fast i et spamfilter, og redaktionen modtog den derfor ikke tidsnok til at kunne bringe den sammen med den kritiske artikel, hvor personen var omtalt.
Alligevel er Videnskab.dk den nærmeste at klandre, fordi at man ikke gjorde tilstrækkeligt for at indhente kommentaren, hedder det blandt andet i Pressenævnets kendelse.
Pressenævnet har nu udtalt sin kritik af Videnskab.dk og pålagt sitets chefredaktør at gengive nævnets kendelse.
Chefredaktør for Videnskab.dk, Vibeke Hjortlund, siger til ComON, at mediet ellers gjorde hvad det kunne for at komme i kontakt med den pågældende person, da artiklen var på vej til at blive offentliggjort, og man stadig ikke havde modtaget nogen mail eller telefonbesked med kommentarer. Vedkommende havde indgået en aftale med redaktionen om at kommentere artiklen indenfor en aftalt tidsfrist.
”Vi ringede til ham og lagde beskeder på hans svarer og gik endda ind på et debatforum på et andet medie, hvor han var aktiv, og forsøgte at kontakte ham der,” fortæller hun.
Alligevel tager hun kritikken til følge og vil ikke kæmpe mod Pressennævnets afgørelse.
Spamfilter-uheldet skyldes ifølge Vibeke Hjortlund, at redaktionen ikke var informeret om, at der rent faktisk var et eksternt spamfilter på mailsystemet, som drives af en ekstern partner - og som man derfor ikke havde mulighed for at tjekke. Siden har redaktionen skiftet fra en Microsoft Exchange-løsning til Google Apps, hvilket ifølge chefredaktøren for Videnskab.dk bør betyde, at chancerne for et lignende spamfilter-kiks vil være mindre i fremtiden.
Videnskab.dk er oprindeligt søsat af tidligere videnskabsminister Helge Sander og drives med midler fra bl.a. Forskningsrådene og Finansloven.