Konstante afbrydelser og en kontinuerlig strøm af nye input. Det er sandsynligvis den mere eller mindre selvvalgte hverdag for mange af ComONs læsere. Men mutitasking kan have en pris: Måske betaler du med din hukommelse.
Ny forskning viser, at multitasking midlertidigt påvirker hukommelsen negativt. Effekten er størst hos ældre, mindst hos yngre.
Forskere på University of California, San Francisco, (UCSF) har puttet et større antal mennesker i en MRI-skanner og kortlagt nogle af de mønstre, der kan registreres i hjernen, når en person forsøger at multitaske.
Gennem en såkaldt Functional MRI fandt de frem til at ”arbejdshukommelsen" - som tilsyneladende er meget sammenlignelig med computerens RAM - populært sagt blev underclocked (langsommere, red.), når der blev multitasket.
Testpersonerne blev bedt om at huske et billede, og fik derefter vist et andet billede med ansigtet på en person. De blev bedt om at afgøre køn og alder på personen på det nye billede,og skulle stadig huske det oprindelige billede.
Konklusionen var klar:
"Multitasking har en negativ indflydelse på opbevaringen af information i kortere perioder,” hedder det.
I rapporten “Deficit in switching between functional brain networks underlies the impact of multitasking on working memory in older adults,” slår forskerne dog fast, at der ikke er tale om en rendyrket hukommelsesnedsættelse:
”Vores resultater synes at vise, at den negative indvirkning, som multitasking har på arbejdshukommelsen, ikke nødvendigvis er et rent hukommelsesmæssigt problem, men resultatet af et samspil mellem opmærksomheden og hukommelsen,” siger seniorforsker Adam Gazzaley, der er professor i neurologi, fysiologi og psykiatri samt leder af UCSF Neuroscience Imaging Center.
Et sammendrag af rapporten kan læses her.
Ifølge Science Newsline bekræfter forskningen på UCSF tidligere forskning af Adam Gazzaley, der dokumenterer, hvordan man får reduceret hukommelse af at blive udsat for simple distraktioner.
De nye resultater kan sikkert sætte yderligere gang i debatten om, hvor vidt internettet, Facebook, Twitter smartphones etc. i virkeligheden gør os en bjørnetjeneste (i den gammedagsbetydning af ordet) og faktisk reducerer vores mentale ressourcer frem at for at forbedre dem.
Et godt råd til stressede it-plagede mennesker kan derfor lyde: Træk stikket ud – for eksempel i den netop tilstundende højtid. Hold påskeferie fra nettet, drop det digitale nyhedsbagtæppe, når du laver noget andet, og dyrk den nye hukommelsesteknik: Singletasking.