Regeringen klar til it-krig mod terror

I den kommende uge sender regeringen terrorpakkens krav til overvågning af telenettet i høring. Der kan dog gå mange måneder, før den faktisk træder i kraft.

Regeringens indsats for at bekæmpe terrorgrupper ved at overvåge deres kommunikation på internettet og via mobil- og fastnettelefoner har været mere end to år undervejs. Men ifølge Berlingske Tidende er Justitsministeriet nu klar med en bekendtgørelse for, hvordan danske it-systemer skal overvåges.

Bekendtgørelsen sendes i høring i den kommende uge, men politiet skal ikke vente at kunne benytte sig af de nye muligheder foreløbigt, da teleselskaberne først skal indrette teknikken til de nye krav ved blandt andet at indkøbe udstyr til lagring af data.

»Øvelsen har været at finde en løsning, der både tilgodeser politiets efterforskning og samtidig sikrer, at danskerne ikke registreres mere end nødvendigt. Det har været en svær balancegang mellem jura og teknik,« siger kontorchef i Justitsministeriets politikontor, Lennart Lindblom, til Berlingske Tidende.

Opklaringen af terrorgruppers aktivitet handler i høj grad om overvågning af IT-systemer. I en konkret sag fra april 2002 fandt de vestlige efterretningstjenester en al-Qaeda terrorcelle ved at spore deres brug af mobiltelefoner.

Bekendtgørelsen skal fortælle de danske teleselskaber, hvad de skal gøre for at føre terrorpakkens krav ud i livet. Den vil kræve, at de danske tele- og internet-selskaber deltager aktivt i bekæmpelsen af terror ved at logge data om deres kunders brug af telefoni og internet i et år. Gennem dommerkendelser skal politiet dermed kunne kortlægge trafik på nettet for at finde kommunikation mellem terrorgrupper.

Vicedirektør Jane Eis Larsen fra IT-Brancheforeningen har repræsenteret telebranchen over for Justits- og Videnskabsministeriet, og har flere gange rykket for information om, hvad telebranchen skal foretage sig i forbindelse med terrorbekæmpelse.

»Det bliver en omfattende proces at overføre den til praksis blandt teleselskaberne, og det er ikke urealistisk at vi når frem i 2005, før vi er på plads,« siger Jane Eis Larsen til Berlingske Tidende.

Hun vurderer, at det bliver afgørende, hvordan man vil overvåge internet-trafik, og hun mener ikke, at der er selskaber, der allerede i dag har en logning af maildata. Telebranchen kommer formentlig selv til at betale for at leve op til pakkens skærpede krav.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere