Gigantisk fund af sjældent metal redder elektronik-branchen

Verdens største forekomst af det meget sjældne metal indium er netop fundet i Tyskland. Det er godt nyt for elektronik-branchen, som er ved at tømme de sidste depoter af indium.

I Tyskland har geologer fundet den hidtil største forekomst af det sjældne metal Indium i bjergområdet Erzgebirge på grænsen mellem Sachsen og Tjekkiet. Ifølge geologerne indeholder de underjordiske depoter omkring 1.000 tons indium. Det sjældne metal bruges til fremstilling af elektroniske komponenter og anvendes blandt andet til LCD-fladskærme.

Men de globale depoter af indium er ved at slippe op og det anslås at indium kan blive en mangelvare allerede inden for de næste ti år, hvor industrien kan blive tvunget til at skifte til andre og dyrere materialer.

Dermed kan prisen på elektronik hurtigt stige, eller i værste fald kan det blive umuligt at dække efterspørgslen.

Fundet af den store indium-forekomst i Erzgebirge kan dog betyde, at LCD-produktionen er reddet i et par år længere, selvom der kun er tale om en begrænset frist. Det globale behov anslås til 600 tons indium om året.

Tolv mineselskaber har allerede licenser til at søge efter metaller i bjergområdet Erzgebirge, men der kan gå op til ti år, før udvindingen af indium kan starte.

I øjeblikket ligger verdensmarkeds-prisen for indium på et niveau, hvor det næppe kan betale sig at bygge nye miner i Erzgebirge, men prisen ventes at stige kraftigt efterhånden som de sidste ressourcer slipper op, og så kan det blive økonomisk interessant at grave efter de sidste forekomster.

I starten af dette årti steg kiloprisen for indium i løbet af få år fra 70 dollar til mere end 1.000 dollar, men den er siden faldet igen. Den store efterspørgsel efter indium ventes at udløse nye prisstigninger.

De højere priser for indium vil så igen blive afspejlet i højere priser for LCD-skærme, medmindre det lykkes at finde andre materialer eller finde en mere effektiv metode til at genbruge metaller fra brugte skærme.

Indium blev opdaget i 1863 i Tyskland og udvindes i dag blandt andet i Sydafrika (Murchison Range), Namibia (Tsumeb), Canada (Myra Falls, Kidd Creek) og Kina (Dachang).

Alene Kina står i øjeblikket for 60 procent af indium-udvindingen. Og det er også her, størstedelen af verdens LCD-skærme bliver produceret.

Minedriften i det tyske Erzgebirge går helt tilbage til 1100-tallet og geologer vurderer at der stadig ligger store forekomster af sølv, zink, kobber og bly under bjergene.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere