EU-strid truer Vista

Microsofts retslige kamp mod EU kan resultere i yderligere udsættelser af Windows Vista.

I dag forsøger Microsoft endnu en gang at få omstødt den dom virksomheden blev idømt i 2004 ved EU-domstolen. Hvis det mislykkes kan Microsofts problemer i EU kan meget vel kun lige være begyndt.

Udgivelsen af Windows Vista vil sandsynligvis resultere i nye sagsanlæg fra EU-kommisionen. Derfor frygter Microsoft nu, at det kan få andre lande til at sagsøge softwaregiganten, det siger flere analytikere til CRN.com.

Kim Caughey, der analytiker ved Fort Pitt Capital Group, er ligefrem bange for, at EU-sagen distraherer Microsoft ledelse i en sådan grad, at det defokuserer firmaets ledelse.

»Jeg ved ikke i hvor høj grad det påvirker de daglige operationer, men det er af meget stor betydning for selskabet. Virksomheden har brug for at bevise, at de kan begå sig i andre økonomier end den amerikanske,« Kim Caughey til CRN.com.

Microsoft håber, at EU's appelret vil annullere den dom selskabet fik i 2004. Microsoft fik dommen for at have udnyttet virksomhedens monopolstatus til at presse konkurrenter ud af markedet.

Ifølge dommen skal Microsoft udskille Windows Mediaplayer fra Windows styresystemet. Samt betale en rekordstor bøde på knap en halv milliard euro.

Siden har virksomheden kæmpet for at få omstødt dommen, og med Vista på vej er den kamp blevet endnu vigtigere.

Ifølge flere anaytikere er EU allerede begyndt at kigge på Windows Vista, og der er en reel risiko for, at der vil komme et nyt sagsanlæg, når Vista kommer på markedet i 2007.

Neelie Kroes, konkurrrencekommissær i EU-kommisionen, har allerede ytret sine bekymringer overfor Microsofts Steve Balmer.

EU's frygt ligger i, at det nye styresystem vil indeholde nye funktioner, der forvrider konkurrencen i samme stil, som EU-kmmisionen mener, det er sket med Windows mediaplayer.

Hvis EU får succes med retssagerne mod Microsoft, vil det åbne for nye søgsmål fra andre sider. Microsofts konkurrenter har klaget over mastodonten i andre lande, og flere lande vil utvivlsomt følge EU eksempel.

Selve bøden har iikke den store betydning for Microsoft, da virksomheden er god for godt 30 milliarder dollars, men det er vigtigtfor selskabets omdømme, at Microsoft fremstår som en virksomhed, der opfører sig reglementeret og etisk korrekt på verdensmarkedet.

I 2001 blev Microsoft dømt ved en amerikansk ret for at have brudt konkurrencereglerne. Virksomheden har appeleret en tilsvarende sag i Syd Korea og har også problemer i Japan.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere