En forbundsdomstol i USA har udstedt et fogedforbud mod to firmaer, Innovative Marketing og ByteHosting Internet Services, som har solgt falske sikkerheds-programmer. Det er blandt andet programmer som WinFixer, WinAntivirus, DriveCleaner, ErrorSafe og XP Antivirus, der også går under betegnelsen scareware.
Den amerikanske forbrugerstyrelse FTC har længe forsøgt at få stoppet de falske programmer, og Microsoft har også sagsøgt et af de firmaer, der snyder kunderne til at installere et ubrugeligt produkt.
Innovative Marketing og ByteHosting Internet Services har fået mange seriøse og populære websteder til at annoncere for deres produkter. Når man klikker på annoncebanneret, bringer man ledt videre til en webside, som straks åbner et vindue og udfører en »scanning« af systemet.
I virkeligheden er der tale om en simpel animation - webstedet har slet ikke adgang til det lokale system - og resultatet er hver gang det samme; scanningen slutter med at fortælle, at computeren er inficeret, men heldigvis kan den renses med et »antivirus-program«, som man kan købe på sitet.
Formålet er ene og alene at lokke penge ud af lommerne på godtroende computerbrugere - programmet er i bedste fald værdiløst og i værste fald direkte skadeligt, fordi det installerer trojanere i systemet - for så at kunne »rense« computeren efterfølgende.
Fogedforbudet mod de to firmaer betyder at de ikke længere må reklamere for deres produkter og deres kapital er blevet indefrosset. Retten har også bedt hosting-udbydere om at lukke for adgang til scareware-firmaernes hjemmesider.
Men de to firmaer er kun toppet af isbjerget. Det anslås at op mod fem millioner computerbrugere har købt værdiløse scareware-programmer, der typisk koster flere hundrede kroner.