Fra den 1. januar forsvandt den klassiske tv-licens, som i steder bliver erstattet af en såkaldt medielicens. Men den nye licens bliver en stor udfordring, for DR har ikke en jordisk chance for at tjekke om danskerne har en internetforbindelse eller mobiltelefon, som lever op til de opstillede krav.
»Det kan vi sådan set ikke tjekke mere op på, end vi gør i dag med fjernsynsapparaterne. Det er op til borgerne og virksomhederne selv at tilmelde sig licensen,« siger Rikke Sloth, som er chef for DR-Licens, til Berlingske Tidende.
De nye licensregler betyder blandt andet, at du skal betale licens, hvis du har en internetforbindelse med 256 kbit. Medielicensen har fået kritik flere sider. Blandt andre har især mindre virksomheder kritiseret den nye licens via Håndværksrådet.
Samtidig er der mange, der stiller spørgsmål ved de opstillede krav. Blandt andre kan ikke alle brugere af Mac og Linux se tv på DRs hjemmeside, ligegyldigt hvor hurtig en forbindelse de har. Det får dog ikke Rikke Sloth til at ryste på hånden.
»Jamen, så er det bare sådan. Så skal du betale din medielicens alligevel, fordi din computer i forhold til bekendtgørelsen har den angivne hastighed,« siger hun til Berlingske Tidende og fortsætter:
»Jeg ved ikke, om det er urimeligt, for jeg ved ikke, hvor mange kunder det drejer sig om. Men de fleste danskere har en computer, et tv eller en mobiltelefon, og derfor skal de betale medielicens«.