Ny teknik gør butiksruden til en storskærm

En ny danskudviklet teknologi gør det muligt at "slukke" for vindues-ruder, så man ikke længere kan se igennem dem. Til gengæld kan de "slukkede" vinduer bruges til at vise film. Ideelt til markedsføring, siger de århusianske opfindere.

Hvis du går forbi stormagasinet Salling i Århus, så får du i øjeblikket en sjov oplevelse.

Fire meter af vinduesfacaden er nemlig forsynet med specielle glas, som det kun er muligt at kigge igennem, hvis man stiller sig tæt på vinduet.

Ruderne er forsynet med et højteknologisk system, som gør, at de som udgangspunkt er matte og kun bliver gennemsigtige, når man står foran dem. Jo nærmere man står, desto større bliver den gennemsigtige del.

Det betyder også, at den gennemsigtige del af vinduet flytter med personen, hvis han går langs vinduerne.

Det er Center for Avanceret Visualisering og Interaktion (CAVI) på Aarhus Universitet, der har fået lov til at afprøve teknikken hos Salling.

Centret har lagt to videoer af systemet på sin hjemmeside.

Det kan virke lidt besynderligt at afskærme butiksvinduer, som indehaverne normalt gør alt for at vise frem. Men tanken med at gøre dele af vinduerne matte er, at de på den måde bliver i stand til at vise levende billeder fra en projektor. På den måde skaber man et mere levende udstillingsvindue.

Opfinderne forestiller sig for eksempel, at man kan projicere levende billeder af et vandfald op på en glasvæg. Så vil tilskueren opleve, at "vandet" glider til side, når man nærmer sig, og derved afslører, hvad der gennem sig bag ruden.


YouTube har udviklerne lagt en video om de mulige anvendelsesmuligheder for teknologien.

Rent teknisk er ruderne forsynet med smalle lameller af elektrokromatisk folie, som skifter fra mat til gennemsigtig, når en elektrisk strøm løber gennem det.
Og det gør der, når en computer via et kamera over ruden registrerer, at der står eller går nogen foran ruden.

Testen i Århus kan opleves de næste tre uger.

Det er ph.d.-studerende Peter Dalsgaard, CAVI's leder prof. Kim Halskov, og afdelingsleder Morten Lervig, der er opfindere af de elektriske vinduer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere