Danske boligbilleder sendes til Vietnam

I Vietnam arbejder et dansk joint-venture i døgndrift med at producere billeder og plantegninger til danske ejendomsmæglere.

De fleste danske boligsøgende vil nok være overraskede over at høre, at billederne af murermestervillaen eller rækkehuset har været en tur forbi Vietnam, inden de er landet i ejendomsmæglerens salgsmateriale. Men sandsynligheden er faktisk ganske høj for, at billederne er blevet efterbehandlet i Vietnam. Hos det dansk-vietnamesiske joint-venture Esoftflow sidder 80 vietnamesiske ansatte og arbejder døgnet rundt i tre-holds-skift for at behandle billeder og plantegninger af danske huse. Et arbejde, som nogen måske vil betegne som kedeligt og trivielt - men Esoftflow har ikke problemer med at tiltrække medarbejdere i Vietnam.

Danske Esoft beskæftiger en lille hær af fotografer som tager billeder for danske ejendomsmæglerne. Når billederne er skudt, skal de hurtigst muligt ud på ejendomsmæglerens hjemmeside. Og her kommer Vietnam ind i billedet. Esoft har stiftet Esoftflow sammen med vietnamesiske Vietnam Graphics med støtte fra Danidas B2B-program.

»Den oprindelige ide var at tage fordel af tidsforskellen mellem Asien og Europa. Normalt sker der det, at fotografen kommer ind og afleverer sine billeder, og så man skal vente flere dage med at få billederne behandlet. Vi kan tilbyde, at kunderne kan få billederne allerede dagen efter fotografen har taget dem,« forklarer Thomas Frisenberg, der er direktør for Esoftflow.

Den digitale billedbehandling stiller store krav til båndbredden, når billederne skal overføres frem og tilbage mellem Danmark og Vietnam. Mange firmaer i Hanoi klager over den langsomme og dyre netforbindelse. Og Thomas Frisenberg bekræfter da også, at det kan være en udfordring.

»Vores behov for båndbredde vokser hele tiden, men nettet udvikler sig ikke med samme hastighed herude. Vi har fundet løsninger, som betyder at vi har den båndbredde vi skal bruge lige nu. Men vi skal snart arbejde med HDR-billeder, der fylder tre gange mere, og så er problemet der igen,« siger han.

Ifølge direktøren har Esoftflow ikke haft problemer med at finde egnede medarbejdere, og selskabet har endda indført en politik, som betyder at 10 pct. af de ansatte skal være handicappede - et meget usædvanligt skridt for en vietnamesisk virksomhed.

En omvendt ældrebyrde

Et andet af de dansk-vietnamesiske joint-ventures er Add-On Development, som efter et halvt år nu er oppe på at beskæftige 25 ansatte. Her udvikles blandt andet tilføjelsesprogrammer til Microsoft Outlook. ComON besøger Add-On i et højhus i Hanoi, hvor firmaet har lejet sig ind i en gammel lejlighed på 21. etage, som nu er omdannet til kontor. I bygningen ligger stadig mange private lejligheder - og beboerne må deles med de hundredevis af ansatte i højhusets mange virksomheder om nogle få elevatorer. Men der er også fordele ved at ligge så forholdsvis centralt som Add-On. Mens andre danske virksomheder med kontorer i byens udkant må sende medarbejderne hjem som følge af de oversvømmelser, der har blokeret mange veje i de sidste dage, er det ikke noget problem at komme frem til Add-Ons kontor, hvor de ansatte sidder koncentreret ved skærmene.

Og ambitionsniveauet fejler ikke noget i den lille virksomhed, der har overtaget sin Microsoft Guld Partner status fra den danske halvdel af joint-venture-selskabet.

»Vi forsøger at gå et skridt videre og differentiere os i forhold til konkurrenterne. Det er ikke nok for os at have dygtige folk, men vi skal op på et niveau der ligger over det vestlige. Det betyder at alle vores udviklere skal være Microsoft-certificerede,« siger Hardy Rusbjerg, som er projektleder hos Add-On. Han rejser selv frem og tilbage mellem Danmark og Vietnam hver måned for at styre det vietnamesiske projekt.

Add-On har et tæt samarbejde med Microsoft, som formentlig har et noget spaltet forhold til Vietnam. På den ene side har Microsoft en fantastisk stor markedsandel - firmaets programmer ligger på stort set alle computere - men der er meget få, som betaler for softwaren. Når det gælder piratkopiering, er Vietnam allerede tæt på at være verdensmester.

Det bekymrer ikke firmaer som Add-On, som ligesom de fleste andre danske joint-ventures ikke sælger til det lokale marked, og af samme grund har den udbredte korruption heller ikke påvirket firmaet, fortæller Hardy Rusbjerg. Han oplister en række faktorer, som gør landet attraktivt.

»Der er en enorm basis for rekruttering og et højt uddannelsesniveau hos de unge. I forhold til Danmark, hvor man taler om ældrebyrden, er situationen her den modsatte. Man kunne kalde det en omvendt ældrebyrde. Det er generelt let at rekruttere medarbejdere, men det er sværere at holde på sine medarbejdere,« siger han og fortæller, at firmaet blandt andet har indrettet afslapningsrum og køkken til de ansatte.

Mere end halvdelen af befolkningen i Vietnam er endnu ikke fyldt 30 år.

ComON rapporterer fra den spirende it-industri i Vietnam og besøger en række joint-ventures mellem danske og vietnamesiske selskaber. Artikelserien fra Vietnam produceres med tilskud fra Danidas Oplysningsbevilling.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere