Artikel top billede

DR gav dødsstød til gratis streamingtjeneste

"Vi kan ikke gøre noget mod dem. De vil altid vinde," siger skaber af gratis streamingtjeneste om DR.

Indtil torsdag i sidste uge kunne danskerne nemt streame DR's programmer fra mobilen eller tablet-pc'en via DRvideo.dk. Nu er det slut. Torsdag i sidste uge skrev DR's jurist en venlig, men bestemt email til gratistjenestens stiftere: Tak for interessen, men stop venligst med at linke på den måde!

Det er besværligt at læse DR's egen hjemmeside via de mobile browsere, og to teenagere, Jonathan Parisi og Emil Hyldeborg, besluttede derfor for et halvt år siden at tilbyde den alternative tjeneste.

"For mig virker det latterligt. For det er egentlig os, der betaler licensen. Så må det også være folkets videoer. Jeg kan ikke se problemet. Vi linker jo bare til deres indhold. Så burde de også tage fat i Google, der linker til deres indhold. Det har også undret os over, at der eksisterer en anden nempodcast.dk, der gør det samme og stadig fungerer," siger 19-årige Jonathan Parisi, der fik idéen til at skabe DRvideo.dk.

Da juristen henvendte sig, strakte drengene straks våben og lukkede for adgangen til siden. Det var meget fornuftigt. I hvert fald har de en tvivlsom sag, hvis DR skulle lægge sag an mod de to drenge.

"Den konkrete sag kan jeg ikke udtale mig om, men på et overordnet plan følger det af den – sparsomme – praksis, at hvis man laver en kommerciel tjeneste med en samling links til beskyttet indhold på tredjemands side, så er det næppe noget, man kan gøre uden samtykke," siger IT-advokat med speciale i ophavsret, Kasper Heine, Bender von Haller Dragsted.

"Blot fordi en URL og det indhold, URL'en leder hen til, er offentligt tilgængelig, indebærer det ikke, at man må bruge URL'en og indholdet uden begrænsninger," siger han og fortæller, at eksempelvis reglerne for god markedsføringsskik forhindrer, at man kan snylte på andres indsats.

Han henviser til sagen om Newsbooster, som for otte år siden fik forbud fra Sø- og Handelsretten mod at lave en nyhedstjeneste med dybe links.

Derudover havde drengene bag DRvideo.dk brugt små billeder til at illustrere de forskellige programmer, hvilket er en særskilt ophavsretlig problemstilling.

"Billeder nyder typisk ophavsretlig beskyttelse, og brugen af billederne – selv i et reduceret format – forudsætter derfor også samtykke fra rettighedshaveren," siger Kasper Heine.

Han nævner samtidig, at Google i stor udstrækning gør brug af thumbnails i tilknytning til diverse søgefunktionaliteter. Det har der verseret ophavsretssager om i forskellige lande. I to konkrete sager om problemstillingen fra USA og Tyskland blev Googles anvendelse af thumbnails ikke anset for en ophavsretlig krænkelse hos retsinstanser.

Drengene er nu blot trætte af, at tjenesten er nede, eftersom DR's egen hjemmeside er bøvlet at bruge, hvis man vil streame fra eksempelvis iPhone, iPad og andre mobile apparater.

"Det kørte jo ikke på iPhone og iPad. Det var jo Flash, og hvis man skulle gå ind på RSS-feed, det ville være noget værre bøvl. Det ville tage lang tid at finde for folk," forklarer 15-årige Emil Hyldeborg, der går i 8. klasse og selv har lært sig at skrive html, CSS og kode i PHP.

Hvad fik jer til at lave i DRvideo.dk?

"Ja, hvorfor lavede vi det? Det ved jeg ikke. Jonathan vil ikke tjene penge på det. Han vil bare lave det, fordi det er fedt. Jeg ville gerne tjene penge på det, men det endte så med, at det gjorde vi ikke," forklarer han.

Vennen Jonathan Parisi, som han har lært at kende via onlinefora, stod i første omgang for ideen og det tekniske setup og Emil Hyldeborg hjalp siden hen med domæneregistrering og webhotel.

Emil Hyldeborg fortæller, at du ikke vil tjene penge på det. Hvorfor?

"Jamen, for mig... Det er ikke vigtigt for mig at tjene penge på det. For mig er det bare fedt at få respons fra de folk, der bruger det. Det er også noget, som jeg selv havde brug for. Reklamer ville også bare skræmme folk væk. DR er også uden reklamer, og så synes jeg, at det skulle være på samme måde hos os," siger Jonathan Parisi, der primært lever af sin SU som gymnasieelev, men også hjælper venner med HTML-skrift og PHP-kodning.

Nu anbefaler Jonathan Parisi, at eksempelvis iPhone-ejere putter links til DR's programmer ind i RSS-læsere, eksempelvis hans og Emil Hyldeborgs readr.dk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere