IT-ansat: Flytning gav mavepine

Hustruen, datteren og sønnen har betalt en høj pris for, at Nykredit flyttede sin IT-drift fra Aalborg til Silkeborg. Det vurderer faren, systemprogrammør Henrik Rasmussen. Men flytningen har også styrket familien på en positiv måde.

- Når vi kommer ud på den anden side af den her proces, er vi blevet stærkere som familie. Men det har også omkostninger - ikke mindst for min kone og mine børn.

Sådan går 45-årige Henrik Rasmussen rundt og tænker for sig selv. Han er forflyttet IT-medarbejder. Fra sin fødeby Aalborg og 113 kilometer sydover til Silkeborg.

Han var ellers så glad for sin arbejdsplads gennem 18 år - Nykredit i Aalborg - at han satsede på en livslang karriere dér. Og konen og børnene trivedes også glimrende i Aalborg med arbejde og uddannelse. De troede ikke, at nogen ville rokke ved de rammer.

Men det gjorde Nykredit. Pludselig en dag i februar 2002 kom nyheden om, at Nykredit fremover ville køre sin IT-drift i samarbejde med Jyske Bank i et nye selskab ved navn JN Data. Og det skulle foregå i samme by, som Jyske Bank har hovedsæde.

Læs mere om, hvordan Nykredit valgte at gribe det an her.

Aldrig i livet

Inden seks uger skulle Henrik Rasmussen give sin arbejdsgiver besked, om han ville med til Silkeborg eller vinke farvel til sit job. Han var både chokeret og skeptisk.

- Jeg følte det, som om jeg blev kastet ud i et frit fald, da jeg fik det at vide. Et fald, hvor jeg lod mig rive med af mine følelser. Min første reaktion var: Jeg skal ikke til Silkeborg!, fortæller Henrik Rasmussen.

Derhjemme i familien med to børn på henholdsvis 17 og 19 år blev tæppet også revet væk under fødderne på dem. Da chokket havde lagt sig, blev konsekvenserne vendt og drejet grundigt i hjemmet.

-Det var hårdt, mens det stod på, men det er en god ting bagefter. For vi er blevet mere bevidste om, hvad der virkelig betyder noget for os, og vi har lært os selv og hinanden bedre at kende. Og vi har fået sat ord på, hvad vi vil ofre, fortæller Henrik Rasmussen.

Ikke lys i IT-fyrtårnet

Personligt opdagede han, at jobbet var en meget stor del af hans identitet. Noget han ikke kunne leve foruden.

Dernæst så Henrik Rasmussen tre muligheder for sig: At sige nej tak til en Silkeborg og JN Data og finde sig et nyt job i Aalborg. At blive boende i Aalborg og pendle til Silkeborg hver dag. Eller at sig ja tak til at forflytte både arbejdsliv og familie til Silkeborg.

Henrik Rasmussens analyse gav ikke gode odds til hverken den første eller den anden mulighed.

- Chancerne for et nyt job inden for IT-branchen så ikke gode ud i området. Det nordjyske IT-fyrtårn er vist noget, man kan kravle op i for at spejde efter noget IT i det fjerne. Mange IT- og televirksomheder har jo skåret ned eller lukket, siger Henrik Rasmussen.

Pendler-livet skræmte ham også.

- Jeg frygtede enten at dø mentalt eller fysisk, hvis jeg skulle køre frem og tilbage mellem Aalborg og Silkeborg hver dag, siger Henrik Rasmussen.

Nu pendler konen

Derfor blev han hurtigt afklaret. Men der var jo også en famile, der skulle tages i ed. Spørgsmålet var, hvilke muligheder Silkeborg bød på for dem.

- Alle kunne se, at vi havde det bedst familiemæssigt, hvis vi var i job alle sammen. Ingen ville trives med at gå og lave ingenting, siger Henrik Rasmussen.

Det gør ingen af dem heller nu. Datteren er startet forfra på 1.G på HTX i Silkeborg for at få hele pensum med og starte sammen med en ny klasse. Sønnen har fundet sig en tømrer i Silkeborg at fortsætte sin lærlingetid hos. Og hustruen har fået job i Århus, hvortil hun hver dag pendler med tog.

- Det er nok især resten af familien, der bærer omkostningerne - snarere end jeg selv. For mig er det meget spændende at være med til at bygge JN Data op, fortæller Henrik Rasmussen.

Ikke spor forgyldt

Nykredit forsøgte at overtale flest muligt at sine IT-medarbejdere i Aalborg til at flytte. Blandt andet ved at love, at det ikke ville få nogen omkostninger for den enkelte. I hvert fald økonomiske.

Henrik Rasmussen og familien har på det seneste måttet forklare sig over for omgivelserne. Nogle dagblade har beskrevet forflytningen som så overdådigt belønnet, at det kunne lyde, som om Nykredit-medarbejderne svømmede i penge. Det er på ingen måde tilfældet, understreger Henrik Rasmussen

- Vores nye naboer troede nærmest, at vi havde fået en guldbarre i lommen. Og det er lige før, at vi har skullet forsvare, at vi stadig er nødt til at arbejde. Men selvom vi sætter stor pris på den hjælp, vi har fået af Nykredit - især med at afsætte huset i Aalborg, så koster det os penge at flytte til Silkeborg, siger Henrik Rasmussen.

Slag på tasken er der formentlig tale om udgifter på måske 80.000 kroner, der ikke kompenseres af arbejdsgiveren. Men det har ikke været pengene, der var afgørende familiens beslutning. Det var vurderingen af, hvad familien som helhed ville trives bedst med ud fra de givne omstændigheder.

Det er endnu ikke blevet dagligdag for familien Rasmussen i Silkeborg. Flyttekasser står stadig og venter på at blive tømt og lamper på at blive hængt op.

- Men indtil videre trives vi. Vi har ikke fortrudt, men det gavner heller ikke ingenting at fortryde, for det kan vi kun få ondt i maven af, siger Henrik Rasmussen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere