Grooveshark er en torn i øjet på den danske musikbranche.
Musiktjenesten bliver brugt af flere og flere danskere, men amerikanerne bag tjenesten betaler ikke en krone for at bruge musikken.
ComON har tidligere omtalt, at KODA på vegne af de danske musikere har forsøgt at lave en aftale med Grooveshark, men arbejdet er forgæves indtil videre.
"Vi har haft dialog med Grooveshark, men det viser sig efterhånden, at de ikke er interesseret i en aftale med os," siger KODA's direktør Anders Lassen i en artikel til Børsen.
Amerikanerne betragter sig selv som en lovlig tjeneste og tilbyder at fjerne musik, hvis ophavsmænd ønsker det, kan man læse på Grooveshark.com. Men ifølge KODA og landets pladeselskaber er det et løfte, som Grooveshark ikke holder.
Ulovligt/lovligt
Dermed anvender Grooveshark musikken uden tilladelse og uden at betale musikerne. Men for KODA og resten af den danske musikbranche er det værste problem, at Grooveshark af mange danskere opfattes som legitim.
En undersøgelse udført af Megafon fortæller, at halvdelen af Groovesharks danske brugere er overbeviste om, at tjenesten overholder ophavsretten. 45 procent svarer, at de tror den er ulovlig. Kun fem procent ved, at tjenesten er på kant med loven.
Tal fra undersøgelsen viser også, at 10 procent af alle danskere over 15 år har prøvet Grooveshark.
En retssag med den amerikanske tjeneste vil koste mange penge og tid. Derfor skal udfordringen løses på en anden måde. Til Børsen siger direktør Casper Bengtson hos Universial Music, at man heller ikke vil løse problemet ved at spærre danskernes adgang til Grooveshark men ved at gennemføre informationskampagner.
Juridiske eksperter har tidligere udtalt, at det er meget svært at straffe forbrugere af streaming tjenester. De vil typisk kun være på kant med ophavsretten, hvis de ved, at musikken eller filmene er lagt på nettet uden tilladelse fra ophavsmanden.