Her er teknologien der gør politiet hurtigere

En danskudviklet softwareplatform for alarmbehandling og en kommunikationsboks skal sørge for hurtigere udrykninger hos politiet. Nu kan koordinaterne overføres automatisk fra alarmcentralen til politibilens GPS.

Politiets patruljevogne i hele landet har fået et nyt kommunikationssystem, som kombinerer en almindelig Garmin-GPS og en kommunikationsboks fra det danske firma Innovative Business Software (IBS). Den lille sorte boks skal sørge for hurtigere udrykninger - og så udnytter politiet endda kun en lille del af systemet, som giver en lang række muligheder for at styre en flåde af køretøjer fra central hånd.

ComON fik demonstreret systemet i vagtcentralen hos Københavns Vestegns Politi, som er en af de største politikredse i landet efter politireformen. Den blev gennemført for to år siden og reducerede 54 mindre kredse til 12 store kredse. Den enkelte kreds dækker dermed et langt større geografisk område end tidligere, og det betyder også, at patruljevogne kan blive sendt længere væk fra deres hjembase.

Det skabte behov for en løsning, som sørger for at den enkelte vogn hurtigt kan ledes frem til det sted, hvor der er brug for en udrykning. Det er dette behov, som systemet InterVIEW Fleet fra IBS skal opfylde.

Når alarmopkaldet modtages hos 112-centralen sender teleselskabet automatisk koordinaterne, hvorfra der ringes, også når der er tale om et mobilopkald. På 112-centralen kan operatøren så vælge at sende alarmen videre til politiets vagtcentral sammen med GPS-oplysningerne.

I vagtcentralen hos Københavns Vestegns Politi sidder den vagthavende med et detaljeret kort, som både viser GPS-positioner fra indkommende alarmer og politiets udrykningskøretøjer.

På GIS-kortet (Geographical Information System) kan man se den aktuelle placering for alle politiets udryknings-køretøjer og dermed finde den vogn, der er tættest på udrykningsstedet. Ledige biler vises som blå pile, men biler i udrykning er vist som røde pile på kortet.

Men mulighederne stopper ikke her. For den vagthavende kan sende koordinaterne og alarminformationer direkte til bilens GPS med et museklik, hvorefter betjenten i bilen så kan bekræfte med et tryk på GPS-enhedens display - og derefter få beregnet og vist ruten. Det er ikke længere nødvendigt at læse adressen op i politiradioen og herefter indtaste den manuelt i GPS-enheden mens bilen suser afsted under udrykning.

Sammen med GPS-koordinaterne er det også muligt at sende tekstbeskeder, der vises på bilens GPS - og betjenten kan svare tilbage til centralen ved at skrive en besked i GPS'en. Det kan f.eks. bruges til at sende et signalement af gerningsmanden. Disse funktioner skyldes den lille sorte interGATE-boks i bilen, som modtager og sender data via GPRS over GSM-nettet og kommunikerer direkte med forskellige Garmin Nüvi-modeller.

Kørselsopgaverne sendes fra InterVIEW Fleet-hovedprogrammet til boksen i bilen, der så videregiver dem til Garmin GPS-enheden.

IBS fortæller at boksen kommunikerer over sin egen sikre forbindelse - et slags VPN for mobilnettet - så det skulle ikke være muligt at aflytte forbindelsen. For at minimere dataoverførslen over det dyre GPRS sendes der kun positionsdata, når køretøjet ændrer retning eller hastighed.

Tilbage i alarmcentralen kan operatøren se, om vognen har accepteret udrykningen sammen med den estimerede køretid, og bilen kan følges løbende indtil den er fremme ved gerningsstedet. I situationer hvor mange fartøjer skal styres samtidig - f.eks. under optøjer efter en fodboldkamp - kan det digitale kort med positioner for alle vogne projiceres op på en storskærm i alarmcentralen og politiet har indrettet et særligt kommandorum med flere storskærme, hvor slagets gang kan styres.

Systemet sørger automatisk for at registrere responstiden - og ifølge den seneste rapport fra Rigspolitiet er den gennemsnitlige responstid faldet med 11 procent til 9 minutter og 45 sekunder siden politireformen trådte i kraft. Hurtigere udrykninger til akutte situationer var netop et af målene i politireformen.

InterVIEW Fleet bliver også brugt i flere brandbiler og IBS satser på at markedsføre sin kommunikationsløsning over alle typer af alarm- og vagtselskaber, hvor hurtige responstider spiller en rolle. Boksen kan ikke bare følge bilens position - den kan endda bruges til at fjernstyre køretøjets låse, tænding og andet udstyr. Et af de seneste produkter fra det 27 år gamle firma er en lille håndholdt alarmenhed, der sender sin GPS-position over GPRS og f.eks. kan bruges af personer der frygter overfald.

Og politiets elektroniske oprustning stopper ikke med GPS-udstyret. Det næste skridt er det Tetra-baserede radiosystem SINE (Sikkerhedsnettet), hvor politiet skal udstyres med digitale håndholdte terminaler og såkaldte Ansgar-terminaler med trykfølsom skærm i bilerne. SINE skal med tiden dække hele Danmark som fælles radiosystem for beredskabet og give uafhængighed fra mobilnettet, som kan bryde sammen i situationer med spidsbelastning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere