Statens nye server-leverandør aner intet om servere

SKI-kontrakten på servere er via en konkurs havnet i hænderne på et firma, der aldrig har solgt en eneste server.

Den navnkundige forretningsmand Don Ø alias Flemming Østergaard måtte i marts dreje nøglen om på sit stærkt ambitiøse hardwareforhandler-firma Comwir. Men selv efter firmaet er krakket forsætter det med at vække opmærksomhed.

Selskabets SKI-kontrakt for blandt andet pc’er, skærme, servere, storage og backup-løsninger er nemlig blevet solgt. Køberen er firmaet Belle Balance. Dette firma har tilsyneladende ingen server-ekspertice overhovedet - i stedet er Belle Ballance specialiseret i salg af lønpakker med blandt andet bredbånd, hjemme-pc’er og skærme. Det skriver ComONs søstermagasin CRN
 

Spørger man Belle Balance selv, er det tvivlsomt, om firmaet nogensinde vil levere andet hjemmepc’er til de kommunale og statslige kunder. Direktør Peter Dagø fortæller, at firmaet på intet tidspunkt har handlet med eksempelvis server/storage-produkter. På spørgsmålet om, hvorvidt Belle Balance overhovedet har en servere og storage som en del af sin forretning, lyder svaret:
 

»Det kan man jo sige i kraft af, at vi har SKI-aftalen, men til dato har vi ikke solgt servere eller storage. Vi har en mulighed for at gøre det, hvis der er nogen der gerne vil købe det. Det tror jeg nu ikke de vil, for der vil nok være nogen, der er bedre kvalificeret til det end os. Vi markedsfører ikke produkter, som ligger inden for den del af aftalen. Vores kerneforretning er lønpakker, og SKI har bekræftet, at det var i orden, at vi nu har aftalen,« siger Peter Dagø.
 

Det er dog tvivlsomt, om kontrakten er havnet hos Belle Ballance på en helt igennem legitim måde.
 

»Juridisk set er det ulovligt. Man kan ikke bare overføre aftalen til et andet firma, som har købt aftalen ud af et konkursbo. Hvis en SKI-leverandør går konkurs, må SKI nøjes med at arbejde videre med andre leverandører, som er på den pågældende aftale,« siger erhvervsjuridisk chef i Dansk Erhverv Svend Petersen til CRN.
 

Han mener derfor, at SKI-aftaler med firmaer, der senere går konkurs, må bortfalde.
 

Åbner for at leverandører kommer ind ad bagvejen
Men i tilfældet med leverandøraftalen mellem det nu krakkede Comwir og SKI, er aftalen blev solgt til firmaet Belle Balance, som på den måde er kommet ind i SKI-systmet ad bagvejen. Svend Petersen mener, at det skaber problemer i forhold til de udbudsretslige regler.
 

»Det er den oprindelige leverandør, der har fået SKIs godkendelse, og hvis det firma går konkurs, fjerner det samtidig det grundlag, som aftalen er indgået på, og så må den bortfalde. Ellers åbner man eksempelvis for, at en leverandør, der tidligere er blevet fravalgt, på den måde kan komme ind ad bagdøren,« siger Svend Petersen.
 

Hans holdning bakkes op af lektor Karsten Naundrup Olesen fra Juridisk Institut på Syddansk Universitet. Når SKI går ind og vurderer en ny virksomhed løsrevet fra den oprindelige udbudsrunde, bryder man med hele princippet i hele SKI-systmet.
 

»Udbudsreglerne skal sikre ligebehandling mellem virksomhederne og gennemsigtighed i markedet. Det er derfor men har et sæt ret strikse regler og procedurer for aftalerne. Hvis man så efterfølgende lader et andet firma komme ind på en aftale, mister man den gennemsigtighed, som er udgangspunktet for hele systemet. Piller man ved de principper risikerer man en mindre effektiv konkurrence,« siger Karsten Naundrup Olesen.
 

Hos SKI ønsker direktør Niels Frederiksen ikke at kommentere, om det er tilfredsstillende, at en SKI-leverandør ikke har de produkter på hylderne, som er en del af SKI-aftalen.
 

»Jeg vil ikke forholde mig til Peter Dagøs udtalelser. Jeg vil kun forholde mig til den aftale, der er gældende mellem SKI og Belle Balance,« siger Niels Frederiksen.
 

Salget af Comwirs gamle SKI-aftale til en forhandler af lønpakker er gået helt efter bogen, mener SKI, selvom køberen erkender, at de slet ikke har de varer på hylderne som aftalen omfatter.
 

Statens og Kommunernes Indkøbs Service A/S (SKI) afviser at være i konflikt med reglerne om offentlige udbud, sådan som både en juraekspert og erhvervsorganisationen Dansk Erhverv mener.
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere