En skanner, der kan opdage og diagnosticere sygdomme uden fysisk kontakt med kroppen, er måske på trapperne ifølge et studium, som forskere på Standford University i Californien har gennemført.
Forskerne opdagede, at røntgenstråler fra kræftpatienter viser mønstre, som kan afsløre den genetiske profil på en svulst. Det genetiske spor kan derefter bruges til at planlægge patientens behandling. Det skriver den britiske avis The Guardian.
Teknikken kan formidle informationer til læger om patienters udvikling af kræft, som ellers kun er mulige gennem vævsprøver.
Holdet bag studiet vurderer, at skanneren med tiden også vil kunne diagnosticere andre sygdomme end kræft.
Ifølge Doktor Howard Chang, en af forfatterne bag studiet og genetiker ved Standford University, kunne skanninger i princippet bruges til omgående at afsløre adskillige kendetegn for en sygdom. Det vil gøre det langt nemmere at praktisere medicin for den enkelte patient, hvor man laver diagnoser og behandling baseret på, hvad der foregår inde i patienten, siger han.
Holdet bag studiet undersøgte med røntgenstråler leverkræft ved patienter og identificerede over 100 mønstre, der svarer til niveauerne for genetisk udtryk i svulsterne. Med 28 af disse mønstre, kunne de udregne 80 procent af en svults genetiske profil.
Skanneren er omtrent på størrelse med et stort haveskur. Men Doktor Chang sammenligner selv skanneren med teknisk udstyr fra science fiction.
»I næsten alle episoder af Star Trek bruges der et apparat kaldet 'tricorder', som kan bruges til at skanne både levende og dødt materiale og derved fastlægge dets molekulære opbygning,« siger han som sammenligning og kalder et sådant apparat meget nyttigt.