Ved en konference i Amman, Jordan, hvor udliciteringen af mobillicenser til Irak blev behandlet, opstod der kritik af amerikanernes regel, der siger, at et teleselskab ikke må være ejet mere end 10 procent af en stat for at være med i udbudsrunden om de lukrative mobillicenser.
"Ingen regering skal direkte eller indirekte eje mere end 10 procent af en enkeltstående virksomhed eller en enkeltstående virksomhed i et konsortium," står der under "Company Requirements" fremsat af Coalition Provisional Authority (CPA). Yderligere regler er tilgængelige på CPA's officielle hjemmeside cpa-iraq.org.
Selvom CPA hævede 10 procentsreglen fra de tidligere 5 procent, har den høstet kritik fra teleselskaber baseret i mellemøsten. Bahrain Telecommunication ejes således 80 procent af staten og er dermed udelukket fra udliciteringen.
Også europæiske televirksomheder som Orange, T-Mobile, Telia og Telenor er udelukket i kampen om mobillicenserne.
Mange beskylder derfor CPA for at favorisere amerikanske virksomheder med den begrundelse, at mange europæiske og mellemøstlige teleselskaber stadig ejes delvist af staten.
Når udliciteringen starter, kan de deltagende televirksomheder benytte både GSM-teknologi, som benyttes i resten af mellemøsten og Europa eller den amerikanske CDMA teknologi, som primært benyttes i USA. Også UMTS netværk kan indgå i aftalen. Der kan bydes på tre licenser, som dækker det nordlige Irak, mellemste Irak og det sydlige Irak.
Budene skal være afleveret inden den 21. august.