Mobilt internet er bombe under advarselsbreve til pirater

En IP-adresse er ikke det samme som en person på mobilnettet.

Det er en potentiel bombe under brevmodellen, at danske mobilkunder deles om de samme IP-adresser. Dermed kan rettighedshaverne få svært ved sende advarselsbreve til formodede fildelere alene på baggrund af IP-adresser, eftersom en IP-adresse ikke er lig med én person eller husstand.

Rettighedshaverne ønsker ellers at indføre en model, hvor de sender to advarselsbreve ud til formodede fildelere, inden de eventuelt vil få konfiskeret computeren og anlægge civilt søgsmål for ulovlig kopiering.

Der er forskel på, hvordan teleselskabernes systemer fungere. TDC kan på baggrund af IP-adresse og præcist tidspunkt finde en identitet. Telia skal dog grave dybere i systemerne for at finde identiten på kunder.

"Det reelle problem er, at der er for få IP-adresser i denne verden. Det betyder, at vi må lade kunder være fælles om de samme IP-adresser. Ikke mindst på mobilt bredbånd har vi en vækst i behovet for IP-adresser, så vi må lade flere kunder bruge samme IP-adresse. Der kan være op til 1000 kunder, som arbejder på den samme IP-adresse samtidig," forklarer Jens Ottesen-Støtt, juridisk chef for Telia.

Telia kan godt finde identiteten frem på en person, når politiet henvender sig. Da kræver det en dommerkendelse, hvor Telia går ind og kigger eksempelvis på tidspunkt, hvilket portnummer, der er brugt i routeren og andre detaljer. Telia mener dog ikke, at de vil kunne få lov til at hente samme oplysninger frem til rettighedshaverne.

"Det har vi kun hjemmel til at bruge, når politiet spørger, og så snakker vi grov kriminalitet og terror," siger Jens Ottesen-Støtt.

Telias juridiske chef mener ikke, at Folketinget blot ville kunne lave en lov, som pålægger Telia at bruge de loggede oplysninger til at finde identiten på formodede fildelere. Efter Telias opfattelse ville det være i strid med EU-retten og logningsbekendtgørelsen, fordi den kun har til formål at jagte hårdkogte kriminelle og terrorister.

"Logningsdirektivet siger, at man til brug for terrorbekæmpelse må gemme noget mere, men med ophavsret er der ikke hjemmel i EU-retten til at gemme oplysninger," mener Jens Ottesen-Støtt.

Kunne rettighedshaverne ikke blot komme med en IP-adresse og et tidspunkt?

"Jo, og så kan vi se 200 forskellige personer. Det kan vi sagtens stå med. Halvtreds, to hundrede, halvanden hundrede. Det er maskinelt. Det er ikke noget, vi overvåger," siger Jens Ottesen-Støtt.

De forskellige mobilselskaber har dog forskellige systemer. Danmarks største mobilselskab, TDC, oplyser til ComON, at de også bruger dynamiske IP-adresser til mobilkunderne, men at de sandsynligvis godt kan finde identiten på en person, hvis de får et præcist tidspunkt for den formodede fildeling samt IP-adresse.

Telia har dog ikke denne mulighed med deres system, men skal foruden tidspunkt og IP-adresse dykke ned i systemet og hente oplysninger, som Telia alene gemmer af hensyn til logningsbekendtgørelsen.

Men brevmodellen har længe været på tale. Hvorfor har I ikke sagt det før, at der var komplikationer?

"De begyndte at snakke om brevmodellen for to år siden. Verden flyttede sig, mens vi snakkede," siger Jens Ottesen-Støtt.

Ifølge Jens Ottesen-Støtt vil problemet kunne fordufte, når den kommende IP-standard IPv6 bliver bredt udbredt, men der kan gå flere år, før det sker.

Allerede i dag benytter rettighedshaverne IP-adresser til at finde frem til personer, der er mistænkt for ulovligt at dele musik og film. Det sker, når rettighedshaverne møder op i fogedretten for at få en dommerkendelse for at få fat på identiteten bag en IP-adresse, der har været meget aktiv på fildelingstjenester.

Er det ikke samme situation, om det er brevmodel eller en sag i fogedretten, hvor I efter jeres syn ikke må udlevere oplysninger, der er gemt med henblik på terrorbekæmpelse og grov kriminalitet?

"I princippet, ja," siger Jens Ottesen-Støtt.

Det er dog aldrig blevet afprøvet ved en domstol, om Telia må bruge de loggede oplysninger til at udlevere identiter med henblik på at beskytte ophavsret. Indtil videre har mobilt bredbånd været præget af små båndbredder, der er uegnede til at hente store filer med.

"Vi har ikke haft den problemstilling," forklarer Jens Ottesen-Støtt.




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Delivery Manager

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Scrum Master

Metroselskabet og Hovedstadens Letbane

Cyber Security Konsulent
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere