Et af den danske it-verdens lovende projekter er kuldsejlet. Selskabet bag pc-på-tv-boksen Palmbutler er gået konkurs efter, at et redningsforsøg i kraft af en international satsning slog fejl. Det tog så hårdt på pengebeholdningen, at ejerne har drejet nøglen om.
Produktet blev lanceret i starten af årtusindeskiftet med positive anmeldelser i landets medier og blev spået en pæn succes, fordi det som et af de første produkter kunne gøre pc'ens digitale muligheder tilgængelige på fjernsynsskærmen. Palmbutler gjorde det muligt at overføre blandt andet digitale fotos, film og musikfiler fra pc'en til tv-skærmen i stuen.
Men Palmbutler fik dog aldrig den ventede succes, og trods flere kapitaltilførsler fra det Lars Kolind-ejede ventureselskab, Preventure og Vækstfonden, tårnede gælden sig op. Det fik til sidst ejerne til at lukke for pengepungen, og derfor måtte Homelinc, som stod bag Palmbutler, gå den lange vej til skifteretten med begæring om konkurs.
»Som sådan gik salget godt nok i Danmark, men en virksomhed som Homelinc med et produkt som Palmbutler, skal ud i udlandet også - ellers giver det ingen mening. Der er ikke meget forretning i kun at sælge til de fem millioner, som udgør det danske marked,« forklarer Søren Holst, administrerende direktør i Preventure til IT-avisen ComON.
Million-gæld
Ifølge selskabets seneste årsregnskab fra 2002 solgte man for knap 2,2 millioner kroner i Danmark. Men store investeringer og lønninger på over syv millioner kroner førte til et samlet tab på 17 millioner kroner.
En kapitaltilførsel på 13 millioner kroner i 2002 lettede presset for en stund, men et stort salgsfremstød i blandt andet Holland slog fejl, og det førte til selskabets endeligt.
»Der ligger mange årsager bag en konkurs, men en af dem er, at de storkunder som vi har samarbejdet med i længere tid udskød deres lanceringsplaner. På et tidspunkt kommer man så dertil at man ikke kan vente længere - og det var hvad der skete her,« forklarer Søren Holst fra Preventure, der ejede 66 procent af selskabet.