Microsoft: Forkerte tal om open source

Beregningsgrundlaget i ny rapport om open source er forkert, mener Microsoft.

Teknologirådets rapport om open source i den offentlige forvaltning er misvisende, hævder Microsoft Danmarks ansvarlige for salget til den offentlige sektor, Dan Bælum. Rapporten anbefaler at man over en længere periode arbejder for at implementere open source i alle offentlige kontorer. Det vil være muligt at spare 900 millioner kroner årligt ved en overgang til open source-systemer på desktop-computerne, et område hvor Microsoft leverer hovedparten af systemerne.

Tallene, der ifølge rapporten er baseret på omkostningerne til softwarelicenser, er forkerte, hævder Dan Bælum.

»Vi offentliggør om nogle dage vores halvårsregnskab i Danmark, der viser at vi har en samlet omsætning på omtrent 1,3 milliarder kroner i Danmark. Heraf udgør salget til det offentlige omtrent en tredjedel, altså omtrent 400 millioner. Så hvor de tal kommer fra, kan jeg ikke forstå,« udtaler han.

En af rapportens medforfattere, professor Mogens Kühn Pedersen fra Handelshøjskolen i København, tilbageviser kritikken.

»Vi kan jo ikke forklare Microsofts omsætning. Men vi har lavet et informeret skøn på, hvad licenserne koster, og hvor mange desktop-computere der bruger Microsoft-software, og herfra er vi nået frem til et kvalificeret gæt. Når Microsofts tal ikke stemmer overens med det, vil jeg tro det er fordi tallene må veksle meget fra år til år, alt efter hvornår Microsoft kommer med nye programmer. Her må man gå ud fra at de med det seneste regnskab er nede i en bølgedal,« siger Mogens Kühn Pedersen.

Hos Microsoft ser man flere problemer i rapporten. Dan Bælum fastholder, at Microsofts produkter er billigere end tilsvarende open source-software både på kort og længere sigt, på grund af de omkostninger man må påregne til konsulentbistand og uddannelse.

Arbejdsgruppen burde også have været sammensat anderledes, mener han.

»Man burde have ladet andre end universitetsfolk, for eksempel leverandørerne, komme ind og få indflydelse på rapporten, for derigennem at give et mere korrekt billede af hvordan tingene hænger sammen,« siger Dan Bælum.

Det er Mogens Kühn Pedersen ikke enig i.

»Vi er fire universitetsfolk, som har stået bag rapporten, og det lægger faktisk et stort ansvar på vores skuldre. Rapporten skal ikke være et partsindlæg for open source, og det er den heller ikke. Tværtimod hvilede der et stort ansvar på vores skuldre for at have overblik over de forskellige systemer og omstændighederne omkring dem. Det er min opfattelse at vi har været meget sobre, og at rapporten er meget nøgtern. Det er et politisk udsagn når vi siger, at vi mener åbne standarder passer godt til den offentlige sektor, og det er vi selvfølgelig villige til at indgå i en diskussion omkring. Men bortset fra det har rapporten ikke tendenser til at bøje sandheden,« siger Mogens Kühn Pedersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere