Danmark kan blive nanoteknologisk verdensleder

Dansk forskning i nanoteknologi støttes med 100 millioner kroner fra A.P. Møller fonden. Pengene skal bruges til at bygge verdens kraftigste mikroskop.

Den største private danske forskningsdonation nogensinde kan gøre Danmark til et globalt centrum for nanoteknologi. Danmarks Tekniske Universitet modtager 100 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond.

Pengene skal bruges til at udvikle verdens kraftigste mikroskop, et såkaldt Environmental Transmission Electron Microscope, der bliver fem gange kraftigere end tilsvarende forskningsmikroskoper i dag.

DTU's rektor Lars Pallesen forventer at de nye faciliteter vil tiltrække nanoforskere fra hele verden til Danmark.

»Det er formentlig ikke nogen overdrivelse, at vi får udstyr, der gør Danmark til centrum for nanoforskning på allerhøjeste niveau. Dette initiativ giver os forudsætningerne for at drive forskning på eliteniveau, og det vil både tiltrække forskere og rumme spændende erhvervsmæssige perspektiver for Danmark,« siger Lars Pallesen.

Det eksisterende nanoteknologiske samarbejde på DTU omfatter 180 forskere og 50 virksomheder. Ifølge DTU vil det nye mikroskop være med til at flytte grænserne for nanoteknologien.

»Med det nyudviklede mikroskop vil vi kunne se detaljer på atomart niveau i 3D. Vi kan forstørre så kraftigt, at bredden på et menneskehår fylder en fodboldbane. Der vil blive tale om et kæmpe skridt fremad inden for f.eks. materialeforskning, hvor man vil kunne se, hvad der sker med de enkelte atomer, når vi ændrer på stoffer og giver dem nye egenskaber. Vi regner med at komme til at se opløsninger på 0,07 nanometer, eller det samme som halvdelen af et kulstofatom,« siger professor Ib Chorkendorff fra DTU.

Foruden supermikroskopet består gaven af fem yderligere mikroskoper og en bygning, der skal huse de følsomme apparater og beskytte dem mod vibrationer og elektrisk støj. Det nye Center for Electron Nanoscopy på DTU skal indvies i 2007.

I en kommentar understreger fondens formand, Mærsk Mc-Kinney Møller, at dansk forskning i nanoteknologi har et stort potentiale.

»Vi ser store muligheder på dette felt, både for unge mennesker og for fremsynede virksomheder. Det har ligget os og mig personligt på sinde, at Danmarks Tekniske Universitet som eliteinstitution burde have faciliteter på dette område. Det kan forhåbentlig gøre Danmark førende i den videre teknologiske udvikling,« siger Mærsk Mc-Kinney Møller.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere