Danmark kan blive nanoteknologisk verdensleder

Dansk forskning i nanoteknologi støttes med 100 millioner kroner fra A.P. Møller fonden. Pengene skal bruges til at bygge verdens kraftigste mikroskop.

Den største private danske forskningsdonation nogensinde kan gøre Danmark til et globalt centrum for nanoteknologi. Danmarks Tekniske Universitet modtager 100 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond.

Pengene skal bruges til at udvikle verdens kraftigste mikroskop, et såkaldt Environmental Transmission Electron Microscope, der bliver fem gange kraftigere end tilsvarende forskningsmikroskoper i dag.

DTU's rektor Lars Pallesen forventer at de nye faciliteter vil tiltrække nanoforskere fra hele verden til Danmark.

»Det er formentlig ikke nogen overdrivelse, at vi får udstyr, der gør Danmark til centrum for nanoforskning på allerhøjeste niveau. Dette initiativ giver os forudsætningerne for at drive forskning på eliteniveau, og det vil både tiltrække forskere og rumme spændende erhvervsmæssige perspektiver for Danmark,« siger Lars Pallesen.

Det eksisterende nanoteknologiske samarbejde på DTU omfatter 180 forskere og 50 virksomheder. Ifølge DTU vil det nye mikroskop være med til at flytte grænserne for nanoteknologien.

»Med det nyudviklede mikroskop vil vi kunne se detaljer på atomart niveau i 3D. Vi kan forstørre så kraftigt, at bredden på et menneskehår fylder en fodboldbane. Der vil blive tale om et kæmpe skridt fremad inden for f.eks. materialeforskning, hvor man vil kunne se, hvad der sker med de enkelte atomer, når vi ændrer på stoffer og giver dem nye egenskaber. Vi regner med at komme til at se opløsninger på 0,07 nanometer, eller det samme som halvdelen af et kulstofatom,« siger professor Ib Chorkendorff fra DTU.

Foruden supermikroskopet består gaven af fem yderligere mikroskoper og en bygning, der skal huse de følsomme apparater og beskytte dem mod vibrationer og elektrisk støj. Det nye Center for Electron Nanoscopy på DTU skal indvies i 2007.

I en kommentar understreger fondens formand, Mærsk Mc-Kinney Møller, at dansk forskning i nanoteknologi har et stort potentiale.

»Vi ser store muligheder på dette felt, både for unge mennesker og for fremsynede virksomheder. Det har ligget os og mig personligt på sinde, at Danmarks Tekniske Universitet som eliteinstitution burde have faciliteter på dette område. Det kan forhåbentlig gøre Danmark førende i den videre teknologiske udvikling,« siger Mærsk Mc-Kinney Møller.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere