Krav om open source i det offentlige

Mens regeringer rundt om i Europa bakker op om open source-software, har Danmark endnu ikke taget stilling. Nu vil SF have indført en politik om open source hurtigst muligt for at gøre op med Microsofts monopol.

Open source-software, hvor kildekoden ligger frit tilgængelig, vinder frem i Europa, hvor især EU og regeringerne i Tyskland og Finland afprøver mulighederne for at spare penge og få mere indflydelse på softwarens opbygning.

I Danmark er udviklingen kun gået langsomt, siden Folketingets Forskningsudvalg i oktober 2000 fik opbakning fra ni partier til en beretning, der taler for brugen af open source i den offentlige sektor.

Siden har Forbrugerinformationen og Statens Information gennemført et delvist skift til open source.

SF's IT-ordfører Anne Grete Holmsgaard er nu blevet utålmodig og forlanger en dansk politik om open source i den offentlige sektor hurtigst muligt:

Skræddersyet

- Den offentlige sektor har investeret utrolig mange penge i store IT-projekter, og nogen er gået godt, mens andre er gået meget dårligt, siger Anne Grete Holmsgaard til Computerworld Online.

- Med open source ville vi have helt andre muligheder for at udvikle applikationer, som er skræddersyet til den offentlige sektor, fortsætter hun.

Hun er principiel tilhænger af open source-tankegangen, men mener bestemt også, at man skal se på de økonomiske muligheder:

- Nogen vil være bekymrede for patenter og den slags, men alle burde kunne se økonomien i det. Lige nu er vi stort set i lommen på Microsofts monopol, og det er både dyrt og ubehageligt, fastslår Anne Grete Holmsgaard.

Teknologirådets rapport om open source

Projektet vil tage udgangspunkt i de erfaringer, der kan samles ind om brug af open source. Og dernæst analysere og beskrive forskellige veje til at fremme open source (i Danmark).
Spørgsmålet er, hvordan open source bedst kan gennemføres, i hvilket tempo og hvilke barrierer, der er og kan komme.

Nogle af de spørgsmål, projektet kan søge at besvare, er eksempelvis:

- Hvor og hvordan skal en offentlig indsats for open source sættes ind og hvilke fordele og ulemper er der ved at udnytte open source i den offentlige forvaltning?

- Hvad er erfaringerne med at integrere open source software i eksisterende IT-miljø domineret af proprietær software?

- Hvad er erfaringerne med at udveksle kildekoder med andre virksomheder?

- Hvor udbredt er brug af open source i offentlig forvaltning i Danmark?

- Hvilke barrierer er der for at udnytte open source?

Kilde: Teknologirådet

Spurgte ministeren
For at aflure stemningen omkring open source i regeringen, spurgte Anne Grete Holmsgaard for nylig videnskabsminister Helge Sander (V) om muligheden for at spare penge ved at bruge open source.

Udgangspunktet var et projekt i Finland, hvor regeringen har opfordret lokale myndigheder til at bruge open source-operativsystemet Linux.

Det finske finansministerium har anslået, at det offentlige kan spare knap 200 millioner kroner om året ved at benytte Linux-løsninger.

- Den danske regering har på nuværende tidspunkt ikke taget stilling til brugen af open source software i forvaltningen, men afventer resultatet af en række aktiviteter, der har til formål at afklare fordele og ulemper, skriver Helge Sander i sit svar.

Han henviser til en rapport, som Teknologirådet ventes at offentliggøre i efteråret. Rapporten skal netop afdække mulighederne for at bruge open source software i forbindelse med den digitale forvaltning.

Helge Sander lover derfor at tage stilling den danske stats brug af open source i løbet af efteråret.

Den melding må Anne Grete Holmsgaard foreløbig slå sig tåls med.

- Hans svar var ikke afvisende, og det er det vigtigste. Ellers havde det været noget møg, slutter hun.

Relevant link:

Helge Sanders svar til Anne Grete Holmsgaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere