Stats-fiber skydes ned

Statsstøtte til fiberselskaberne er en dårlig ide, mener Højhastighedskomiteen

(Opdateret) Både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti kom sidste år kom med positive udmeldinger, da de af ComON blev spurgt om deres holdning til at give statsstøtte til udrulning af fibernetværk.

Også EU-Kommissionen har direkte opfordret medlemslandene til at bruge nogle af midlerne i de særlige recessions-pakker på fiber-infrastruktur.

Men det er en dårlig ide, fastslår Højhastighedskomiteen.

Komiteen, der blev nedsat af videnskabsminister Helge Sander sidste år for at komme med forslag, der kan fremme bredbåndsudviklingen, offentliggør sine anbefalinger på et pressemøde senere i dag. Og de går direkte imod EU-Kommissionens råd:

”Komiteen finder som udgangspunkt, at det bør undgås at investere offentlige midler direkte i infrastruktur, idet dette vil have en skadelig virkning for konkurrencen på markedet og negativt påvirke incitamenterne hos markedets aktører til, på kommercielle vilkår, at foretage de nødvendige investeringer,” hedder det i rapporten.

Formanden Erik Bonnerup uddyber overfor ComON, at det ville være omsonst at sætte penge i en infrastruktur, så længe applikationerne, der for alvor kan udnytte dem, helt mangler.

”I stedet for at bruge pengene på den fysiske infrastruktur, ville det da være langt bedre at bruge pengene på indholdet, som kan udnytte infrastrukturen, og få udviklet nogle ting og få nogle rammer indenfor undervisning, forskning, telemedicin, ældrepleje og lignende, som kan bringe os videre i bredbåndssamfundet,” siger han.

Pointen er ifølge Bonnerup, at langt de fleste it-samfunds-releavnte initiativer, der kan lade sig gøre i dagens bredbånds-univers, kan lade sig gøre med en fem Mbit-forbindelse.

”Vi har forhørt os rundt omkring, og vi er faktisk ikke støt på noget (it-samfundsrelevant, red), der ikke kan lade sig gøre med en fem Mbit-forbindelse,” lyder det fra formanden for højhastighedskomiteen.

Først når der kommer levende billeder med i beregningen, bliver det betimeligt at tale om mere båndbredde.

Højhastighedskomiteen anbefaler, at regeringen stiller sig det nye mål, at mindst 80 procent af de danske husstande og virksomheder i 2013 *bør* få adgang til 50 Mbit downstream og 10 Mbit upstream

Målsætningen var der dog ikke enighed om. Tre af medlemmerne fik tilføjet, at de ikke kan støtte, den når den ikke gælder hele Danmark. Mulighed for en 50 Mbit-forbindelse skal gælde 100 procent af danskerne, mener de tre komite-medlemmer Jesper Hjulmand, Birger Hauge og Ole Ivanoff. Hjulmand er direktør for elselskabet SEAS NVE, Ivanoff er fra spilbranchen mens Hauge er selvstændig med en lang fortid i internetbranchen.

Men hvis de tres forslag skulle imødekommes, ville det kræve en form for finansiering, som indirekte ville kræve statsstøtte, så det er en dårlig ide, anfører formanden Erik Bonnerup.

Højhastighedskomiteen har en række anbefalinger til målsætninger og konkrete tiltag, som kan gøre Danmark til et bedre it-land. De offentliggøres senere idag.

Videnskabsminister Helge Sander vil i dag til et planlagt regeringsseminar aflevere rapporten til sine kolleger i den borgerlige regering.

 




IT-JOB

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser til it-teknologuddannelsen

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Delivery Manager

A/S Bryggeriet Vestfyen

IT-Architect /Administrator
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere