To dokumentstandarder trods kritisk rapport

En rapport stiller sig kritisk overfor valget af både ODF og OpenXML som åbne dokumentstandarder i det offentlige, men IT- og Telestyrelsen står fast på deres beslutning.

IT- og Telestyrelsen sætter sig mellem to stole, når de undlader at vælge en enkelt åben dokumentstandard, vurderer en rapport. Den er skrevet af professor Peter Møllgaard fra Copenhagen Business School og administrerende direktør Claus Kastbjerg Nielsen fra Copenhagen Economics på vegne af Foreningen af Open Source Leverandører.

Et kritikpunkt handler om, at beslutningen vil føre til en krig på standarder i stedet for på egentlige kontorprogrammer.

»Resultatet bliver sandsynligvis, at kun én standard overlever, fordi markedet har stærke netværkseffekter, og fordi brugernes forventninger til, hvem der vinder, bliver afgørende for hvilken standard, der faktisk vinder,« hedder det i rapporten.

Ved Microsoft afviser Jasper Bojsen, strategichef for det offentlige marked, rapporten, fordi den sår tvivl om, hvorvidt OpenXML er en åben standard. Det betyder ifølge Microsoft, at den når frem til en fejlagtig konklusion, blandt andet når det gælder omkostninger ved at skifte fra et gammelt format til OpenXML.

Adam Lebech, kontorchef i IT-strategisk kontor ved IT- og Telestyrelen, ser både fordele og ulemper ved at vælge en eller to standarder. Han henviser til et notat fra Konkurrencenstyrelsen, som vurderer, at to standarder kan give konkurrence og valgmuligheder, mens en standard kan give stordriftsfordele og samlet innovationsindsats. Markedet kan også hurtigere indrette sig efter en enkelt standard.

Netop konkurrencen er et område, som rapporten (se link nederst) fremhæver. Peter Møllgaard vurder, at man ved at undlade at tage stilling reelt alligevel beslutter sig, fordi det taler til OpenXMLs fordel. Adam Lebech medgiver det kan være en risiko, men peger omvendt også på, at et for tidligt valg også kan være et problem.

»Ifølge Konkurrencestyrlesen er faren ved at vælge en standard, når ingen af dem er udbredte, er, at man går ind og vælger for markedet. Det er vi meget nervøse for at gøre,« siger han og beskriver, at man i styrelsen så det som visionært, at man allerede har indskrænket valget til to standarder, der er åbne i forhold til de lukkede formater, der præger markedet i dag. Men han erkender, at det i forhold til spørgsmålet om interoperabilitet ville være mest hensigtsmæssigt med kun et format.

»Vi har sagt til alle sider, at vi kræver, at der sker en understøttelse af formaterne, og vi forventer, at der sker et samspil fra leverandørernes side,« siger han.

Det betyder også, at IT- og Telestyrelsen forventer af Microsoft, at de understøtter ODF-formatet i deres Office-pakke, siger han. Han ønsker dog ikke sætte en deadline på, hvornår det krav skal være opfyldt.

»Du kan allerede læse ODF i Microsoft Office i dag. Det har kunnet siden februar,« siger Jasper Bojsen. Han afviser dog ikke snakken om, at disse oversættere ikke er gode nok endnu, men siger, at Microsoft vil udgive flere versioner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere