Estlands statslige sider på nettet har de seneste uger været under DoS-angreb fra Rusland. Det har lammet landets netsider så meget, at myndighederne har valgt at begrænse adgangen fra udlandet.
Problemerne begyndte den 27. april, da et krigsmonument fra Sovjet-tiden blev flyttet fra centrum i hovedstaden Tallinn til en militærkirkegård under voldsom uenighed mellem Estland og Rusland.
Det gav i første omgang anledning til voldelige demonstrationer mellem estere, der ser monumentet som udtryk for sovjetisk besættelse, og etniske russere i Estland, der opfatter det som et symbolsk tegn på sejren over nazisterne under Anden Verdenskrig. Siden har tonen været hård mellem de to lande, der beskylder hinanden for uroligheder.
Tyskland har siden mæglet i sagen, men på nettet fortsætter angrebene i form af for eksempel hackede estiske websites, hvor indholdet erstattes af propaganda eller falske undskyldninger.
Hillar Aarelaid, der leder Estlands forsvar på nettet, siger til Economist.com, at angrebene var størst den 9. maj, som er dagen, hvor Rusland og deres allierede mindes Hitlers nederlag. Seks sites var nede, inklusive siderne for udenrigsministeriet og justitsministeriet.
Esterne påstår, at de første angreb kom fra computere forbundet til den russiske regering, men de fleste kommer fra helt almindelige maskiner overalt i verden. Andre angreb foregår gennem botnets, hvor en intetanende brugers maskine er blevet inficeret af virus til at deltage i angrebene.
For at holde siderne åbne for lokale brugere, har Estland set sig nødsaget til at lukke for adgang til deres sites fra udlandet. Det skader dog samtidig landets økonomi og hæmmer samtidig kampen mod medieangrebene fra øst.