Forskere fra Honda Research Institute og de amerikanske universiteter Purdue og Louisville har opnået et gennembrud i udviklingen af kulstofnanorør med ledende egenskaber. Kulstofnanorør er lidt af et mirakelmateriale, som bliver spået en meget stor fremtid. Materialet er 100 gange stærkere end stål – men alligevel lettere – og det har fremragende egenskaber som halvleder og leder. Dermed kan kulstofnanorør måske afløse den siliciumbaserede elektronik i computere, som vi kender i dag.
Den største udfordring ligger i fremstillingen af de cylinderformede kulstofmolekyler. Indtil nu har succesraten ved fremstilling af kulstofnanorør med metalliske lederegenskaber kun ligget på mellem 25 og 50 procent. Det er alt for dårligt til industriel produktion.
Honda Research Institute har nu udviklet en ny metode til fremstilling af kulstofnanorør med en succesrate på hele 91 pct.
”Det er første gang, at vi kan kontrollere meget præcist hvorvidt kulstofnanorør opnår en metallisk tilstand. Der forskes lige nu hen mod det ultimative mål om at fuld kontrol over de færdige kulstofnanorør-konfigurationer så de kan tilpasses forskellige brugsscenarier,” siger Hondas chefforsker Avetik Harutyunyan.
Forskere fra Purdue har brugt et elektronmikroskop til at følge formationen af nanorør, mens forskere fra Louisville har fremstillet nanorør i store mængder og målt deres metalliske tilstand.
Kulstofnanorør blev opdaget i 1991 og har et stort set ubegrænset potentiale inden for alt fra batterier og kunstige muskler til fladskærme og nanoelektronik. NASA har endda overvejet at bygge en elevator til rummet med kabler af det superstærke materiale.