I USA har den demokratiske Vermont-senator Patrick Leahy fremsat et lovforslag om at straffe for phishing. Han mener, at phisheren bør kunne idømmes en bøde på op til 250.000 dollars, svarende til 1,4 millioner kroner, eller op til fem års fængsel.
Herhjemme er der politisk uenighed om, hvorvidt man bør straffe for phishing. Hos De Radikale frygter man, at indgriben kan skade tilliden til nethandel.
»Der er god grund til at stå værn om e-handel, og jeg tror, at hvis vi begynder at straffe for det her, vil det nedbryde tilliden til e-handlen,« siger Morten Østergaard, it-ordfører for De Radikale til ComON.
Phishing går ud på, at en hjemmeside, der til forveksling ligner en troværdig hjemmeside, for eksempel et pengeinstitut, forsøger at lokke brugeren til at indtaste sine kreditkortoplysninger, som phisheren, der står bag den falske hjemmeside, så kan bruge til at tømme brugerens konto.
Morten Østergaard mener, det er svært at vurdere, da størstedelen af tilfældene er i USA. Han vil i stedet sidestille phishing med hacking og økonomisk kriminalitet og vente, til der kommer et eksempel på det herhjemme.
Men det er Dansk Folkepartis it-ordfører Jørgen Dohrmann direkte uenig i.
»Det er vigtigt, at vi straffer hårdt for det her, for det er jo udnyttelse af uskyldige folk. Borgerne skal have tryghed, og jeg vil mene, at det skader e-handlens ry endnu mere, hvis ikke der bliver gjort noget,« siger han til ComON.
Jørgen Dohrmann mener, at man i stedet bør kigge rundt i verden for at kunne forebygge, hvis phishing-bølgen skulle ramme Danmark.
Morten Østergaard ser phishing-problematikken som en oplagt EU-problemstilling og siger, at det er noget, man måske burde rejse på det sted. Men det mener Jørgen Dohrmann ikke fører til noget.
»Som jeg ser det, plejer det at være sådan, at EU aldrig tager sig af det væsentligste. Danmark bliver selv nødt til at sørge for det her. Vi vil da hilse det velkommen, hvis EU foreslår noget lignende, men at sidde med hænderne i skødet og vente på EU mener jeg, er en falliterklæring.«
Morten Østergaard siger, at det måske er noget, han vil nævne for ministeren, men at man hos De Radikale ikke har noget liggende klart på det område.
USA, der er det land med flest phishing-angreb, står for 32 procent af alle phishing-angreb i verden.