En "virus af internetundertrykkelse" har spredt sig fra en håndfuld lande til dusinvis af regeringer, mener Amnesty, der samtidig anklager selskaber som Google, Microsoft og Yahoo for at bidrage til problemet.
Her hentydes blandt andet til aktiviteter i Kina, hvor selskaberne hidtil har fastholdt, at de ganske enkelt fulgte de lokale love, når de samarbejdede med myndighederne.
Men Amnesty er bekymrede for, at censur er et voksende problem.
»Den kinesiske udgave af internettet, der tillader økonomisk vækst, men ikke ytringsfrihed eller privatliv, vokser i popularitet. Fra en håndfuld lande for fem år siden er der nu dusinvis af regeringer, som blokerer sites og arresterer bloggere,« siger kampagneleder Tim Hancock fra Amnesty.
På den baggrund vurderer han, at internettet kunne ændre karakter til ukendelighed, efterhånden som flere og flere regeringer opdager muligheden for at kontrollere, hvad folk kan se online. Han mener også, at selskaberne i et forsøg på at udvide deres markeder deltager i den udvikling.
Ifølge den seneste rapport fra Open Net Initiative benytter mindst 25 lande i dag et filter understøttet af staten til at begrænse adgang til nettet, herunder lande som Aserbajdsjan, Bahrain, Burma, Etiopien, Indien, Iran, Marokko og Saudi-Arabien. Open Net Initiative er et samarbejde mellem fire større institutioner i den engelsk-sprogede verden, som undersøger filtrering og overvågning på nettet.
Filtre er dog kun et aspekt af internet-undertrykkelse ifølge Amnesty, som i stigende grad oplever "politisk motiverede" lukninger af websites og netcaféer, foruden trusler og fængslinger. For eksempel blev den egyptiske blogger, Abdul Kareem Nabeel Suleiman, i februar fængslet i fire år for at fornærme Islam og bagtale Egyptens præsident Hosni Mubarak.