Artikel top billede

Værktøj til evig datalagring bliver open source

Nutidens Rosetta-sten skal bevare data for eftertiden.

Egyptologer måtte lægge deres hjerner i blød i årevis, og Napoleons soldater måtte finde en speciel sten til, før de kunne læse de skøre tegn på væggene i pyramiderne. Så svært skal det ikke være for fremtidens jordboere at læse oldgamle data.

Et af de værktøjer, der skal hjælpe til, at data for al fremtid, eller i hvert fald hundreder eller tusindvis af år, kan lagres og forblive læsbare, bliver derfor nu open source.

"Hvis du er ligesom mig og har mistet adgang til familiefotos eller gamle dokumenter, vil du kende til frustrationen med at arbejde med inkompatible teknologier. Så det er meget spændende at vide, at vi kan fikse det problem nu, og at alle kan få adgang til løsningen nu," skriver EU-kommissær for den digitale agenda, Neelie Kroes, i et blogindlæg.

Det er det fælleseuropæiske projekt CASPAR, der nu stiller deres værktøjer til rådighed for offentligheden. Det kan også bruges kommercielt, oplyser EU-Kommissionen.

Fremtidens Rosetta-sten
Der er en risiko for, at nutidens data bliver ulæselige for fremtiden. Da franske soldater i 1799 under Napoleons kommando genopbyggede et fort i den egyptiske by Rashid, på fransk kaldet Rosetta, stødte de på en sten med forskellig tekst på. Oldtidens egyptiske præster havde i år 196 før vor tidsregning hakket tekst ind i stenen på både græsk og i hieroglyffer, for at både præster og embedsmænd kunne læse de religiøse tekster. Stenen var en vigtig brik i Jean-François Champollions decifrering af hieroglyfferne i 1822.

På samme måder håber folkene bag CASPAR, at værktøjerne bliver fremtidens Rosetta-sten.

Det er ikke almindelige borgere, der er bange for at miste familiebilleder, der får mest brug for et værktøj som CASPAR.

Det er eksempelvis officielle dokumenter, museumsarkiver og forskningsresultater, der er lagret med gamle standarder, der er i fare for at gå tabt for fremtidig brug, fordi nye teknologier ikke kan læse de gamle data. Der kan også være data, der er lagret på gamle magnetbånd, men som vil gøre mere nytte i en cloudtjeneste.

Det er specielt forskere inden for astronomi, kvantumfysik og klimaændringer, der har hårdt brug for datalagringsværktøjerne, fordi de bruger store mængder kvantitative data, skriver den digitale kommissær.

CASPAR tilbyder flere forskellige værktøjer, der indekserer og hjælper til at læse data. Der bruges blandt andet inkluderer metadata, der skal hjælpe kommende brugere til at kunne læse dataene igen. Et værktøj, MustiCASPAR, kan lave arkiver til musikfiler og identificere dele af filer, der ikke kan læses. UNESCO, FN's kulturorganisation, bruger CASPAR til at tilføre metadata til de mange data, organisationen modtager fra lande verden over. En API til dataene bliver gemt via CASPAR's faciliteter.

Projektet har lavet en række videoer, hvor de underviser i brug af værktøjerne. CASPAR kan hentes her.

Forskere fra Tjekkiet, Frankrig, Grækenland, Israel, Italien og Storbritannien bidrog til arbejdet. Projektet kostede i alt 112 millioner kroner. Omtrent halvdelen, 66 millioner kroner, kommer fra EU's sjette rammeprogram for forskning, der gik fra år 2001 til 2006.

 

 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere