Alle der har set filmen ”The Social Network” kender striden mellem Facebook-stifteren Mark Zuckerberg og tvillingerne Tyler og Cameron Winklevoss. De to OL-atleter mener, at Zuckerberg har stjålet ideen til det sociale netværk i deres fælles Harvard-tid. Sammen med Divya Narendra fik de i 2008 presset Facebook til en forligsaftale, som betød at de modtog 20 millioner dollar i kontanter og yderligere 45 millioner dollar i Facebook-aktier.
Men det er ikke nok, mener tvillingerne, som nu vil sætte alt på spil for at få flere penge. Det kan ende med, at de får et meget større beløb – eller ingenting. I dag vil de anmode en domstol i San Francisco om at forkaste det oprindelige forlig i sagen, så de kan starte forfra med et nyt sagsanlæg mod Mark Zuckerberg.
Den berømte Facebook-stifter ventes ikke selv at møde op i retten tirsdag – tre dommere vil høre advokaterne fra begge sider og træffe en afgørelse i løbet af et par måneder.
Winklevoss-tvillingerne og Narendra er utilfredse med, at de ”kun” modtog 1,2 millioner Facebook-aktier baseret på en valuering på 36 dollar per aktie som et led i den oprindelige forligsaftale. De henviser til, at Facebook samtidig udstedte aktieoptioner til sine egne ansatte baseret på en valuering på 9 dollar.
Tvillingerne mener altså, at de burde have modtaget fire gange flere aktier baseret på den lavere valuering. Aktier, som i dag er en formue værd. Med den seneste investering fra Goldman Sachs og russiske Digital Sky Technologies har Facebook en anslået værdi på 50 milliarder dollar. En kommende børsnotering kan sende aktiekursen på himmelflugt.
En ny retssag kan skabe usikkerhed omkring Facebook og tvillingerne satser måske på, at selskabet vil gøre alt for at forhindre et langvarigt juridisk opgør.
De 1,2 millioner aktier som Facebook afleverede under den første forligsaftale er nu 140 mio. dollar værd – men sagsøgerne håber muligvis på, at Facebook vil tilbyde betydelig flere aktier for at få lukket sagen og skabt ro forud for en børsnotering.
Striden går tilbage til Harvard-dagene, hvor Zuckerberg blev hyret til at kode tvillingernes sociale tjeneste Harvard Connect. Men han trak tiden ud og skabte i stedet sit eget sociale netværk Facebook.
Winklevoss-tvillingerne er elite-roere, som deltog i OL i Beijing og lige nu forbereder sig til OL i London. De er selv blevet sagsøgt af en tidligere partner, som kræver at få en del af pengene fra det oprindelige forlig med Facebook.