En jysk webprogrammør fik sig en overraskelse i sidste uge, da hans seneste webprojekt hostet hos Servage.net pludselig forsvandt fra serveren.
Hardware-nedbrud og et ødelagt RAID betød, at hostingfirmaet måtte berette, at hans filer var slettet.
“Men jeg var som sådan ikke det nervøs, for jeg har jo læst på deres hjemmeside, at de har hjemmesiden på flere servere i deres cluster. Så alt andet end en storbrand, nedsmeltning af hele serverrummet, skulle jo gøre at min side var sikret i backup,” siger kunden, der ønsker at være anonym.
Men sådan lå landet ikke.
En supportmedarbejder hos det paneuropæiske firma uddybede svaret og fortalte, at der ikke længere var adgang til filerne, og at det vil være umuligt at genskabe dem.
“...we do not have back up facilities at Servage,”skrev support-medarbejderen og tilbød en kompensation på 3 gange 39 kroner, der er den månedlige betaling.
Det kan ikke betale sig
Servage.net er et lavprisprodukt, men tilsvarende produkter på det danske marked, for eksempel hos Surftown og UnoEuro, reklamerer modsat med daglige backup. En hurtig rundtur på Servage.net viser, at det slet ikke er muligt at bestille backup på økonomiproduktet. End ikke om man vil betale for det.
“Nej, det kan man ikke til dette produkt. Det står også i købsbetingelserne. Der bliver ikke lavet en kopi til andre servere. Det skyldes datamængden. Du skal huske på, at vi giver næsten en terabyte dataplads med til produktet. Så det vil ikke være en bæredygtig forretning,” siger administrerende direktør Ari Liukko til ComON.
Men kan du forstå, at man kan blive ledt til at tro, at der sker en backup, når i bruger ord på hjemmesiden som “the setup is fault tolerant”:
“Jeg kan godt forstå, at han er skuffet, men det står i vores brugerbetingelser. Det er simpelthen en af de komprimisser, vi bliver nødt til at lave for at lave så billigt et produkt. Men vi har mange andre produkter, hvor man kan købe backup og andre features,” siger Ari Liukko med henvisning til de svenske tilbud.
Tilbage i Århus overvejer den danske kunde nu, om han skal droppe Servage.
"Mange af de andre tjenester er jo supernemme at arbejde med. Der er en masse gode ting ved Servage. Især hvis man ikke ved så meget om hjemmesidedesign. Det eneste problem er bare backuppen. Det havde jeg ikke tænkt over, og hvorfor skulle jeg det? Jeg kunne jo læse, at de havde mutiple servers in a cluster. Det var så åbenbart ikke sådan det skulle forståes," lyder det skuffet fra kunden som nu skal i gang med at opbygge hjemmesiden påny.
På Servages Facebook-gruppe kan man læse, at der jævnligt kommer ytringer fra meget skuffede kunder. Den svenske chef erkender, at der af og til er nedbrud, men at det sker for alle, og hans firma gør alt for at begrænse dem. Han er heller ikke sen til at pege på, at Servage flere år i træk er blevet kåret som den mest pålidelige hostingudbydere i Sverige. I år langt foran Telia.
Servage hoster følge egne oplysninger 199.009 domæner.
(opdateret: Ari Liukko oplyser, at fejlen skete ved udskiftning af en beskadiget disk i et RAID. Ved udskiftningen blev alle diskene ødelagt)