Pas på med skattefidus: Din iPhone til halv pris er ikke din

Hvis du betaler din nye mobiltelefon over bruttolønnen, så er det slet ikke din. Se andre hager ved bruttolønsordninger her.

ComON har i denne uge beskrevet, at rigtig mange virksomheder har fået øjnene op for, at multimedieskatten og ændrede skatteregler gør det gunstigt at give medarbejdere skattefrie goder. Populært sagt bruttolønsordninger.

Kort sagt kan man betale for sin nye Android eller Apple smartphone ved at betale af bruttolønnen. Altså gå ned i løn. Det ville betyde, at en mobiltelefon til 5.000 kroner kunne blive din for 3.000 kroner – næsten halv pris, fordi telefonen bliver betalt med ubeskattede kroner.
Du sparer et anseligt beløb, og din arbejdsgiver har kun udgifter til administration. Men selv om det kunne lyde som Palles gavebod, så er der flere elementer, der gør bruttolønsordninger til en indviklet sag.

Det er ikke en øjeblikkelig gode
Selv om mange omtaler de nye muligheder som ”bruttolønstræk” eller ”bruttollønsordninger”, så er det misvisnende betegnelser ifølge SKAT. SKATs bruger betegnelsen: ”kontantlønsnedgang”. Og det er der en væsentlig årsag til.

”Faktisk er træk i bruttolønnen ulovligt. Ifølge kildeskatteloven må arbejdsgivere ikke reducere en a-indkomst, før der er beregnet skat af den,” forklarer revisor Niels Sonne, der er specialist i området hos Deloitte.

Et af kravene til en kontantlønsnedgang er, at der laves en reel ny lønaftale, der som minimum skal løbe over 12 måneder. Man må altså ikke betale sin telefon eller pc med et træk i bruttolønnen i én måned.

Det er ikke din
At din nyindkøbte telefon skal afdrages over minimum et år, betyder også, at den til en hver tid tilhører firmaet.

”Medarbejdergodet er til en hver tid arbejdsgiverens ejendom. Det bliver kun stillet til rådighed for medarbejderen. Så selv om medarbejderen føler, at telefonen er hans’, fordi han måske har gået og afdraget på sin telefon i 12 måneder, så er det altså stadig arbejdsgiverens,” siger revisor Niels Sonne fra Deloitte.

”Efter de 12 måneder kan den ansatte så tage stilling til, om han vil aflevere sin telefon tilbage til firmaet eller overtage den. Hvis han vil overtage den, skal overdragelsen ske til markedspris, så der kommer altså et køb, hvor medarbejderen skal have flere penge op af lommen – vel og mærket nettokroner, som er beskattet. Og derfor er regnestykket måske ikke altid så attraktivt,” siger Niels Sonne.

En medarbejder kan komme i den situation, at han har afdraget 1.000 kroner pr måned i et år. Når året er gået har han betalt 12.000, men er stadig ikke den egentlige ejer af computeren. Niels Sonne anbefaler, at arbejdsgiver og medarbejder undgår den situation ved at aftale et
lavere beløb, så medarbejderen i stedet bruger nogle af sine penge til at købe produktet fri efter perioden.

Generelt anbefaler revisoren, at lønnedgangsperioderne strækker sig over tre år. Til den tid er det meste elektronikudstyr faldet så meget i værdi, at de fleste firmaet er villige til at give udstyret væk gratis. Så kan overdragelsesværdien sættes til ganske få hundrede kroner - som selvfølgelig også skal beskattes.

Kun én per snude
Fordelen med de skatteregler, der trådte i kraft ved nytår, som blandt andet indførte multimedieskatten, er, at man kun kan blive beskattet af 3.000 kroner uanset hvor mange multimedier man vælger at anskaffe sig.
Det har fået mange til at opfatte ordningen som en blanco check. Men der er et loft.

”Du kan ikke bare sige, at du vil have fem computere og tre mobiltelefoner og så dele dem ud til familien. Hovedreglen er, at man kun kan få mere end én computer og én mobiltelefon, hvis der er en reel begrundelse” forklarer Niels Sonne.

Der er dog undtagelser, og Skatterådet har nogle tilfælde givet tilladelse til, at personer kan købe to telefoner eller to computere under den lave multimediebeskatning. Men for eksempel kun, hvis en arbejdsplads kræver, at en computer ikke må anvendes til private formål, eller hvis en person med meget rejseaktivitet har behov for både en bærbar og stationær computer.

SKAT på tour
Netop fordi der er tale om nye regler, så skal man ikke frygte, at SKAT farer frem med bøder i år, hvis regnskabsafdelingerne får de nye skatteregler galt i halsen. Ifølge SKATs presseafdeling vil normal procedure være en dialog, før der vanker bøder.

Hos SKAT er man klar over, at årets nye skatteregler sagtens kan give hovedbrud i landets regnskabsafdelinger. Derfor har man i en landsdækkende indsats haft firmaer og organisationer til personalegode-undervisning med overskriften ”lønpakker og skattefri godtgørelse”. Her er virksomhederne blevet undervist i de nye muligheder.

Sideløbende har SKAT netop afsluttet et landsdækkende kontrolarbejde, for at se hvordan reglerne bliver fulgt ude i virkeligheden. SKAT er ved at analysere data fra kontrolarbejdet, og kan ikke sige noget om erfaringerne indtil videre.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere