Danske virksomheder mangler overblik over pda'er

Forretningsdokumenter, regnskaber og andre følsomme data ligger gemt på lommecomputere og smartphones, men manglende overblik og standardisering er en trussel mod sikkerheden.

Mobiltelefonen er et individuelt statussymbol - i modsætning til firma-pc'en, som typisk repræsenterer en standardiseret platform for alle medarbejdere. Men stadig flere data flyttes fra firma-pc'er til telefon-computere - smartphones - eller små lomme-pda'er hos den enkelte medarbejder.

De færreste virksomheder kan slippe afsted med at diktere, at alle medarbejdere skal anvende en bestemt mobiltelefon-model, men det kan det blive nødvendigt at gennemtvinge en sådan politik, når det gælder smartphones og lommecomputere.

Det mener sikkerhedsrådgiver Ulrik Ledertoug fra Pointsec, som sælger krypterings-løsninger til mobile enheder.

»Indkøb af håndholdte devices er præget af knopskydning. Dette skyldes blandt andet, at de er forbundet med prestige og brugernes personlige smagspræferencer. Det skaber uhensigtsmæssig variation i maskinparken,« siger Ulrik Ledertoug til ComON.

Resultatet er, at mange virksomheder mangler overblik over den mobile maskinpark. Det kan gøre det vanskeligt eller umuligt at indføre en sikkerhedsløsning, som beskytter pda'er mod datatyveri og misbrug.

»Den første og største forhindring ligger i at skaffe sig et samlet overblik over de lommecomputere og smartphones, som anvendes i virksomheden. Det kan være ganske vanskeligt at finde frem til, hvilke enheder de enkelte medarbejdere bruger,« siger han.

Når virksomheden har rystet lommerne hos alle medarbejdere og fundet de små dataenheder venter det næste - for mange medarbejdere sikkert smertefulde - skridt; der skal ryddes op i urskoven af forskellige computere og standardiseres på en fælles mobil platform for at kunne garantere en ensartet sikkerhed.

»Når standardiseringen er gennemført skal der etableres effektive sikkerhedspolitikker i forhold til brugen af håndholdte enheder - og de skal håndhæves,« siger Ulrik Ledertoug.

Han anbefaler, at administrationen af alle håndholdte enheder skal centraliseres. Beslutninger om mobil sikkerhed må ikke være overladt til den enkelte bruger og virksomheden bør ikke tillade netadgang fra ubeskyttede enheder, der er indkøbt af brugeren selv.

»Den største trussel mod håndholdt datasikkerhed i dag er ikke kommunikation via trådløse netværk eller virus, men simpelt tyveri. En effektiv sikkerhedsløsning bør afspejle dette,« siger Ulrik Ledertoug.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere